Comisia Europeană va analiza îndeaproape legea din Austria privind ajustarea alocațiilor copiilor străini care nu trăiesc împreună cu părinții în ceea ce privește compatibilitatea ei cu legea UE dar a precizat că în principiu legislația comunitară nu permite indexarea acestor beneficii, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului UE, transmite Agerpres.

Legea privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului a intrat în vigoare pe 1 ianuarie în Austria.

Comisia Europeană ia notă de adoptarea legii care introduce indexarea beneficiilor pentru copii în Austria. Comisia va analiza legea îndeaproape în ceea ce privește compatibilitatea ei cu legea europeană. Poziția noastră este binecunoscută în ceea ce privește beneficiile familiale și pentru copii, indexarea beneficiilor familiale nu este conformă cu legea UE", a declarat o purtătoare de cuvânt a CE la briefingul de presă cotidian, răspunzând unei întrebări din partea presei austriece.

„Este de asemenea și o problemă de non-discriminare; dacă muncitorii contribuie la sistemele de asigurare naționale este de așteptat să primească aceleași beneficii indiferent de naționalitate și de locul unde se află copiii", a adăugat sursa citată.

Întrebată cum comentează faptul că ministrul de externe român Teodor Meleșcanu a afirmat că România ar putea apela la Curtea de Justiție a UE în acest caz sau dacă executivul comunitar ar putea face front comun cu Bucureștiul într-o astfel de eventualitate, purtătoarea de cuvânt nu a dorit să facă precizări suplimentare.

Teodor Meleșcanu a declarat duminică seară, la Digi 24, că guvernul României evaluează posibilitatea de a se adresa CJUE în cazul intrării în vigoare, în Austria, a legislației privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.