ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a cerut României, sub șantajul banilor din PNRR, să abroge prevederea legislativă prin care capacitățile pe cărbune puteau fi redeschise în caz de criză energetică. Cu alte cuvinte, dacă sistemul energetic național intră în colaps, rămânem în blackout. Și asta în timp ce Germania continuă să redeschidă și să construiască centrale pe cărbune. Guvernul Ciucă s-a conformat, cu obediență, punând în pericol întregul sistem energetic.

Germania își tot deschide capacități de producție pe cărbune, Bulgaria a transmis că nu poate renunța la cărbune și a cerut modificarea PNRR, Polonia produce pe cărbune aproape toată energia în bandă, în timp ce România nu a crâcnit la ordinele Comisiei Europene și a decis să închidă, în iunie, 600 MW pe cărbune, fără a pune nimic în loc. Mai mult, tot la ordinul Comisiei Europene, care a și condiționat a doua tranșă de bani din PNRR de acest lucru, România și-a semnat actul de sinucidere energetică, abrogând din lege posibilitatea redeschiderii producției pe cărbune sau a amânării închiderilor programate prin PNRR în caz de criză energetică. În actul de trădare a intereselor naționale a fost invocată solicitarea din 8 martie 2023 a Comisiei Europene. Ceea ce nimeni nu a făcut pentru România, nici ministrul Energiei și nici altcineva din Guvernul Ciucă, a fost să se facă demersuri și presiuni pentru susținerea intereselor naționale legate de siguranța sistemului energetic. Mai ales că România este departe de primele locuri ale statelor din UE cu emisii de carbon ridicate.

”Comisia Europeană, prin comunicarea din data de 8 Martie 2023, a solicitat abrogarea articolului 19 din OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 334/2022, cu modificările și completările ulterioare, și a exploatărilor miniere aferente acestora, până la data de 1 octombrie 2023 în caz contrar jalonul 114 din cadrul Cererii de plată 2 fiind considerat neîndeplinit cu consecința de a nu acorda României plata a 700 milioane de euro”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern, care a trecut pe șest în ultima ședință a Executivului.
 
Ne-au pecetluit soarta

Potrivit articolului 19 din Hotărârii Guvernului nr. 1573/2022 privind aprobarea amânării închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe lignit și a exploatărilor miniere aferente acestora, abrogat de Executiv printr-un act normativ, în situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, putea, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente. Mai mult, potrivit Ordonanței de Urgență nr.12/2023, publicată deja în Monitorul Oficial, se amână scoaterea din exploatare/serviciu a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit și se trec în conservare pe o perioadă de 3 ani sau se scot din exploatare, începând cu luna iunie 2023. Mai pe înțelesul tuturor, amânarea este de fapt închidere și vânzare la fier vechi a celor două grupuri energetice de la Complexul Energetic Oltenia.

Se opresc și exploatările miniere

După ce s-au cheltuit bani pentru exproprieri în zonă, Comisia Europeană a interzis României să pună în exploatare cariera din Gorj, cu o capacitate de 8 milioane de tone pe an de lignit, fapt care va afecta și producția grupurilor pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia rămase încă în funcțiune. ”În urma analizei Comisiei Europene, pentru ca jalonul să fie considerat satisfăcător, s-a solicitat României să oprească defrișările pentru exploatarea cărbunelui/lignitului, aprobate prin HG nr.13/2023 privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia, a terenului în suprafață de 106,3515 ha, în vederea realizării lucrării miniere de interes național și de utilitate public ”Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Timișeni-Pinoasa, județul Gorj, la o capacitate de 8.000.000 tone/an lignit”, se arată în expunerea de motive a Ordonanței de Urgență nr. 12/2023.