ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Austria riscă sancțiuni europene în chestiunea alocațiilor pentru copiii imigranților. Legea austriacă privind ajustarea alocațiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinții lor în Austria a intrat în vigoare la 1 ianuarie.


Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Austriei din cauza noii legislații austriece care prevede că familiile cu copii care locuiesc în alt stat membru vor primi alocația conform nivelului de trai din țara de origine, măsură care afectează inclusiv lucrătorii români, anunță news.ro.

Marianne Thyssen, comisarul european pentru afaceri sociale, a afirmat, potrivit unui comunicat de presă: „Piața noastră unică este bazată pe corectitudine și tratament egal. Nu există lucrători de categoria a doua în UE. Când oamenii contribuie în același fel ca muncitorii locali, ei ar trebui să primească aceleași alocații, chiar dacă copiii lor locuiesc în afara țării. Nu există copii de categoria a doua în UE”.

Uniunea Europeană a informat astfel Austria că regulile europene interzic discriminarea pe baza naționalității și că orice reducere a alocațiilor bazată pe faptul că respectivii copii locuiesc în afara țării încalcă legile UE privind securitatea socială precum și principiul tratamentului egal acordat muncitorilor din alte state membre.

Austria are la dispoziție două luni să răspundă îngrijorărilor Comisiei. În cazul în care nu va exista un răspuns, Comisia va formula o opinie oficială.

Conform noii legi care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, familiile care au copii în alte state membre vor primi alocații în conformitate cu nivelul de trai din acel stat membru.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunța în 5 ianuarie că a luat notă cu îngrijorare de intrarea în vigoare, în Austria, a prevederilor potrivit cărora alocațiile pentru copiii nerezidenți ai muncitorilor europeni se stabilesc la nivelul din țara de origine și anunță că va face apel la toate instrumentele disponibile, potrivit legislației.