ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România nu îndeplinește nici unul dintre cele patru criterii pentru a adopta moneda Euro, conform raportului de convergență pe 2020 publicat miercuri de Comisia Europeană (CE), informează DC News

Economistul Mircea Coșea a explicat, în exclusivitate pentru DC News, că România nu mai îndeplinește nici măcar parțial condițiile de accedere în zona Euro, care are la rândul ei probleme în contextul actual, motiv pentru care ar fi mai avantajos să păstrăm moneda națională și să ne concentrăm pe exporturi.

„Noi știm lucrul acesta, că nu sunt îndeplinite condițiile, însă acum ni s-a transmis oficial. Condițiile nu sunt îndeplinite, ele au fost parțial îndeplinite până acum câtva timp, după care s-au deteriorat. Problema nu e asta, ci dacă noi suntem deciși sau nu să aderăm la zona Euro. Pentru că, în condițiile actuale, se ridică probleme foarte mari în legătură cu zona Euro, pe de o parte și, pe de altă parte, există în această situație de criză posibilitatea țărilor care au altă monedă decât Euro, aflate în UE, să aibă anumite avantaje, prin jocul pe care-l pot face la cursul de schimb. 

Noi, spre exemplu, avem nevoie foarte mare de forțare a exportului. Pentru că, deși nu se prea vorbește, marea problemă a României este balanța comercială. Dar nu este vina oamenilor care nu pot sau nu vor să facă. Ci este diferența de competitivitate. Leul, față de Euro, nu poate să aibă un avantaj de competitivitate pe piață, deci mărfurile care vin în România din UE vor fi întotdeauna mai competitive. De ce? Pentru că avem un Leu care - o spun în mod personal - ar putea să fie depreciat de manieră strategică pentru a forța exportul. Acest lucru s-a mai întâmplat. Este situația pe care a făcut-o Elveția atunci când s-au luat creditele în franci elvețieni în România. La acel moment existau informații că scăderea francului este temporară, pentru rațiuni de export și sigur că acest produs la bănci trebuia să fie vândut cu foarte mare grijă”, a explicat, pentru DC News, profesorul Mircea Coșea.  

El a îndemnat la prudență și a opinat că trecerea la moneda Euro în momentul acesta ar duce la necazuri extraordinar de mari pentru economia României, bulversând prețurile, taxele, salariile și pensiile.

Puteți citi integral analiza economistului pe DC News.