ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deficitul bugetar al României se va majora la 4,4% din PIB în 2020 și 6,1% în 2021 ca urmare a majorării pensiilor, scrie Comisia Europeană în raportul de țară referitor la România, publicat miercuri.

Deficitul de cont curent este prognozat să se păstreze pe o tendință de deteriorare și să ajungă la 5,4% în 2021 ca urmare a polititicii fiscale expansioniste, informează mediafax.ro.
 
Comisia mai notează că ratingurile României, aflate la limita inferioară a categoriei „investment grade” (recomandat pentru investiții), sunt sensibile la viitoarea direcție a politicii fiscale. Comisia notează că agenția de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva de rating a României de la „stabil” la „negativ” din cauza poziției bugetare.

„Eșecul aplicării unor măsuri de corecție în domeniul fiscal, compensând și/sau modificând programata creștere semnificativă a pensiilor, constituie un risc-cheie negativ pentru rating-urile României", scrie în raportul de țară.

Potrivit Comisiei, în lipsa unor modificări la legea pensiilor, datoria publică va exploda, fiind estimată să ajungă la 90% din PIB la finalul deceniului (2030) față de 37% în noiembrie 2019. La finalul lui 2021 este estimată o datorie publică de 40,6% în raport cu PIB. Executivul comunitar mai atrage atenția că costurile de finanțare ale datoriei sunt peste cele din Ungaria, Polonia sau Bulgaria.

Comisia mai avertizează că majorarea datoriei publice într-un ritm alert poate duce România într-o capcană de sustenabilitate a finanțării pe termen mediu.