ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:50 Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat, miercuri, mai multe măsuri pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori, printre acestea aflându-se urmărirea traseului fiecărui arbore, monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS și fotografierea transporturilor de lemne. Ministrul dorește și modificarea Codului silvic astfel ca transportul materialelor lemnoase fără documente să devină infracțiune. El a anunțat că una dintre măsuri va urmărirea traseului fiecărui arbore din pădurile țării. 
 
„O să facem acest lucru prin sistemul informațional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL-ul. În câteva luni, pentru că am avut discuții nenumărate și întâlniri și cu conducerea STS-ului și cu echipa comună de la Ministerul Mediului privind implementarea și operaționalizarea cât mai rapidă a SUMAL-ului. Pentru că l-am găsit într-un stadiu incipient, ne-am asumat ca până la jumătatea anului, în iunie 2020 îl vom operaționa. SUMAL-ul va permite monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS, cu o periodicitate de până la cinci minute, accesul în timp real la evidența electronică a intrărilor/ieșirilor de materiale lemnoase din depozite cu confirmări de primire online, fotografierea transporturilor de lemne – trei fotografii pentru fiecare transport, automatizarea calculelor referitoare la volume și cantitățile din camioane”, a explicat ministrul.
 
 Știrea inițială

Comisia Europeană face un prim pas pentru deschiderea procedurii de infringement pentru România din cauza tăierilor ilegale de păduri, trimițând o scrisoare de punere în întârziere, prin care acordă autorităților o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii neregulilor identificate.
 
Executivul UE a trimis miercuri României o scrisoare de punere în întârziere și îndeamnă România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

„În cazul României, autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal”, susține Comisia Europeană.

În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările.

Prin urmare, Comisia a decis miercuri să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat.