ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

Cancelaria federală Angela Merkel și premierii landurilor federale au anunțat joi, la finalul unei reuniuni consacrate campaniei de vaccinare, că tinerilor cu vârsta de peste 12 ani li se poate face o ofertă de vaccinare cu substanța produsă de Biontech/Pfizer începând cu 7 iunie, dacă Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) aprobă preparatul pentru această grupă de vârstă. 

Vineri, această instituție cu sediul la Amsterdam a recomandat, pentru prima dată în UE, un vaccin pentru copiii sub 16 ani. ”Avem date care arată că vaccinul poate fi inoculat în siguranță la copii”, a declarat directorul de strategii de vaccinare, Marco Cavalleri. Anterior, un comitet de experți deliberase cu privire la cererea producătorului german Biontech și a companiei americane Pfizer privind aprobarea vaccinului. 

Acesta din urmă a prezentat studii care, potrivit EMA, au demonstrat o eficacitate foarte bună și o tolerabilitate bună la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Comisia Europeană trebuie să își dea acordul, însă acest lucru este considerat o formalitate.

În Germania, decizia a alimentat suplimentar controversele privind vaccinarea copiilor.

Comisia Permanentă de Vaccinare (Stiko), a indicat că nu se va grăbi să emită o recomandare de vaccinare pentru copii și că este posibil să nu recomande vaccinarea tuturor copiilor, ci doar pentru cei care suferă de anumite boli, argumentând că datele privind efectele secundare ale vaccinului sunt încă insuficiente. 

Asociația Germană a Orașelor a avertizat împotriva ”stârnirii de speranțe deșarte”. A face posibilă vaccinarea elevilor este, în principiu, un lucru bun, a declarat directorul general al asociației, Helmut Dedy, pentru grupul de media Funke. 

”Cu toate acestea, din cauza cantității reduse de vaccin, guvernul trebuie să spună clar și sincer că va dura săptămâni întregi până când toți doritorii pot să fie vaccinați. 

O altă asociație, a Orașelor și Municipalităților din Germania, solicită accelerarea semnificativă a campaniei de vaccinare. ”Obiectivul nostru trebuie să fie vaccinarea a 60 de milioane de cetățeni până în luna iulie”, a declarat directorul general Gerd Landsberg pentru ziarul "Rheinische Post" din Düsseldorf. 

Medicii germani sunt sceptici în privința vaccinării copiilor, transmitea vineri agenția DPA, citându-l pe directorul Colegiului Medicilor din Germania, Klaus Reinhardt. Acesta a avertizat asupra ”presiunii politice și sociale tot mai mari asupra părinților pentru ca aceștia să-și vaccineze copiii împotriva Covid-19”. ”Datele privind riscurile și beneficiile unei eventuale vaccinări la copii și adolescenți sunt în prezent insuficiente și nu se poate face nicio recomandare”, a declarat Reinhardt. 

Acesta a salutat poziția adoptată de Comisia Permanentă de Vaccinare, precizând că nu ar trebui să se exercite presiuni politice sau sociale pentru a-i îndemna pe părinți să-și vaccineze copiii și cu atât mai puțin trebuie condiționată prezența fizică a elevilor în sălile de clasă de vaccinare, lucru pe care însăși cancelara germană a ținut să-l sublinieze joi, la finalul reuniunii cu premierii landurilor. O atare condiționare, a spus Reinhardt, nu ar fi altceva decât ”o vaccinare obligatorie introdusă pe ușa din spate”. 

De altfel, premierii din Saxonia și Saxonia-Anhalt, Michael Kretschmer și Reiner Haseloff (ambii creștin-democrați), au subliniat că vaccinarea împotriva coronavirusului trebuie să rămână voluntară și pentru copii. Nici frecventarea școlii, nici vacanța de vară nu vor fi condiționate de vaccinare, au declarat, joi, cei doi șefi de guvern în cadrul unei conferințe de presă comune la Leipzig. 

Există multe elemente care sugerează că riscul ca adolescenții și copiii să se îmbolnăvească grav de corona este foarte scăzut. "Din acest punct de vedere, în opinia mea, vaccinarea la nivel național a copiilor și adolescenților nu este justificată în prezent”, a spus Reinhard pentru Die Welt. 

Medicii de terapie intensivă din Republica Federală sunt și ei sceptici în privința vaccinării tinerilor, dar din motive diferite: ”Copiii se îmbolnăvesc adesea în mod asimptomatic, iar infecția are o evoluție inofensivă. În prezent, în contextul capacităților limitate de vaccinare, nu există o indicație privind vaccinarea urgentă a copiilor”, a declarat astăzi secretarul general al Asociației Interdisciplinare Germane de Terapie Intensivă și Medicină de Urgență (Divi), Florian Hoffmann, pentru grupul de media Funke. 

Potrivit primarului Berlinului, social-democratul Michael Mueller, nici după 7 iunie, când va fi ridicată actuala prioritate la vaccinare, nu va exista o campanie de vaccinare separată pentru copiii și adolescenții de peste 12 ani. Mai degrabă, a spus oficialul, ar trebui să li se facă o ofertă familiilor, la centrele de vaccinare sau la cabinetele medicale, în limita vaccinurilor disponibile. Este bine că acum există claritate în această privință, a spus social-democratul.

Virologul Hendrik Streeck nu se așteaptă ca până în toamnă în Germania să existe o imunitate colectivă împotriva coronavirusului. "Sunt sceptic din acest punct de vedere. Nu avem de-a face cu vaccinuri care protejează complet împotriva infecției", a declarat Streeck pentru DPA.

Chiar și persoanele vaccinate cu un răspuns ridicat al anticorpilor ar putea fi infectate cu virusul și să-l transmită altora. "Doar că mai rar", a spus Streeck. Institutul Robert Koch scrie în acest sens că vaccinurile folosite în Germania previn infecțiile într-o "măsură considerabilă" și "reduc foarte mult riscul de transmitere a virusului".

Streeck a subliniat, de asemenea, că este probabil ca răspunsul imunitar să se diminueze în timp. "Nu vom putea măsura cât de puternic este efectul până în toamnă."

Imunitatea de turmă înseamnă că atât de multe persoane dintr-o populație sunt imune la un virus încât acesta nu se poate răspândi mai departe. Oamenii pot fi imuni după ce au fost bolnavi sau vaccinați”.

Text preluat integral din DW