ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o Scrisoare trimisă la Casa Albă și Departamentul de Stat cât și la Consiliul European, Comitetul Ad-Hoc Româno-American din New York cere reprezentanților SUA și UE să dispună anularea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov referitoare la România. Redăm partea principală din Scrisoarea Deschisă, transmisă și redacției ActiveNews de către dl. Nicholas Dima, fost deținut politic, jurnalist, scriitor și profesor cunoscut cititorilor noștri și din analiza FRESCA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA: Opera Marii Resetări. Evreii și chinezii, între fețele văzute și cele nevăzute ale conflictului. Nicholas Dima, fost profesor pentru US ARMY: România trebuie să se pregătească de negocierea frontierelor cu Ucraina. EXCLUSIV:

„In calitate de cetateni americani de origine romana dorim sa aducem la cunostinta forurilor de resort pozitia si situatia Romaniei si a Republicii Moldova in lumina conflctului din Ucraina.

Romania este un membru activ al Aliantei Nord Atlantice si al Uniunii Europene si totodata un aliat loial al Statelor Unite. Republica Moldova este rupta din Basarabia, o provincie romaneasca invadata si anexata de USSR impreuna cu Bucovina de Nord in 1940 in urma pactului Ribbentrop-Molotov. Acel pact sinistru a fost denuntat chiar si de semnatari, Rusia si Germania, dar consecintele lui tragice pentru Romania nu au fost niciodata remediate.

Reamintim ca granitele Romaniei moderne au fost stabilite la conferinta de pace de la Paris de la sfarsitul Primului Razboi Mondial in urma unor ample tratative internationale si a recomandarilor presedintelui American Woodrow Wilson.

In 1940 si din nou in 1944 provinciile de est ale Romaniei au fost invadate si anexate de Moscova. Acest fapt a determinat un diplomat American sa declare ca teritoriile in cauza reprezinta cea mai critica problema mostenita de generatia actuala din vechea ‘chestiune a orientului’. (Malborne Graham, "The Legal Status of the Bukovina and Bessarabia,”American Journal of International Law, Vol. 38, Oct. 1944, p. 667.) Aceasta disputa este si azi nerezolvata!

In 1991, in urma dezmembrarii fostei Uniuni Sovietice, Republica Moldova si-a declarat independenta, dar a ramas un teren de operatii si manipulari al KGB, devenit ulterior FSB.

In plus, Moscova a instigat Transnistria sa-si declarare propria independenta si mentine in aceasta regiune elemente importante din Armata a 14-a, inclusiv cantitati imense de arme si munitii prin care amenienta atat Moldova cat si Ucraina.

Este important de mentionat ca dupa dizolvarea URSS-ului Senatul American a aprobat Rezolutia 148 din 26 Iunie 1991 in care isi manifesteaza atitudinea afirmand:

„Senatul si Statele Unite sprijina dreptul la auto-determinare al populatiei din Republica Moldova si Bucovina de Nord si sustine:

1) Dreptul la auto-determinare al populatiei occupate de Sovietici in Moldova si Bucovina de Nord si in acest sens emite actuala declaratie;

2) Sustine eforturile Guvernului Moldovei de a negocia, daca doreste, reunificarea cu Romania a Moldovei si a Bucovinei de Nord asa cum a fost stabilit de Tratatul de pace de la Paris din 1920, in conformitate cu Dreptul International, si potrivit Principiului 1 al Actului Final de la Helsinki.”

Conflictul actual din Europa de Est reprezinta o noua provocare a Rusiei la adresa sigurantei Europei si a securitatii internationale. In aceasta situatie cerem Statelor Unite, Natiunilor Unite, Uniunii Europene, tarilor responsabile si organizatiilor internationale preocupate de pacea si soarta lumii sa considere si sa dispuna anularea consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov referitoare la Romania.

In calitate de cetateni informati suntem gata sa contribuim la indreptarea acestei injustitii istorice prin toate mijloacele, cunostintele si posibilitatile noastre.

Cu deosebita stima,

Nicholas Dima, PhD, Analist, Committee Coordinator

Mirela Roznoveanu, Writer-Journalist, Ad Hoc Committee secretary, New York

Cristi Boghian, Producer and Manager, Romanian TV, NY

Grigore Culian, Editor, New York Magazin”

Previziunile dlui Nicholas Dima din 27 martie 2018, de la Parlamentul României: Basarabia se poate întoarce înapoi la România printr-un conflict internațional. Să fim pregătiți! VIDEO: