ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comitetul ECBA (European Criminal Bar Association) pentru Drepturile Omului s-a sesizat după ce Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) a declarat în 11 aprilie 2021 că decizia de condamnare a Înaltei Curți de Casație și Justiție în cazul Robert Roșu conține o serie de considerente care „constituie încălcări ale principiilor statului  de drept, printre care identificarea avocaților cu clienții lor acuzați de pretinse infracțiuni și acuzarea avocaților de delicte de opinie!, informează Evenimentul Zilei.

„Împărtășim îngrijorarea că Decizia emisă de Înalta Curte în această cauză nu privește doar cazul unui avocat anume, ci afectează profesia de avocat și statul de drept. În opinia noastră, există temeri îndreptățite și rezonabile că acuzațiile aduse D-lui Roșu privesc exclusiv exercitarea atribuțiilor legate de îndatoririle sale profesionale de avocat”, mai prevede declarația UNBR.

Comitetul ECBA a atras, în schimb, atenția asupra principiilor 16, 18 și 20 care prevăd astfel: 

"Guvernele se asigură că avocații (a) sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință improprie; (b) pot să călătorească și să se consulte cu clienții în mod liber atât în țara lor, cât și în străinătate;

și (c) nu suferă sancțiuni și nici nu sunt amenințați cu urmărirea penală sau cu sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru orice acțiune întreprinsă în conformitate cu îndatoririle și reglementările profesionale recunoscute precum și cu deontologia profesiei de avocat.

Avocații nu trebuie asimilați clienților lor sau cauzelor clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcțiilor lor.
Avocații se bucură de imunitate civilă și penală pentru declarațiile relevante făcute cu bună-credință în pledoarii scrise sau orale sau atunci când compar în calitate profesională în fața unei instanțe, a unui tribunal sau în fața unui alt organ judiciar sau administrativ", mai citează EvZ.