ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Angajații din Moscova care refuză vaccinul experimental Sputnik presupus împotriva coronavirusului, cu excepția celor care au scutiri de sănătate, riscă să fie trimiși acasă în concediu fără plată, informează chiar Russia Today

Într-o declarație emisă joi, autoritățile au prezentat modul în care intenționează să pună în aplicare o directivă care prevede ca 60% din personalul care lucrează cu publicul să fie vaccinat. Ordinul vizează companiile dintr-o serie de industrii, inclusiv industria hotelieră, a transporturilor și a agrementului, care vor trebui să demonstreze că îndeplinesc cotele, în caz contrar riscând amenzi mari.

Autoritățile au confirmat că normele oferă întreprinderilor motive pentru a reține salariile lucrătorilor care nu îndeplinesc criteriile, iar, în cazul celor care refuză în continuare injecția, „angajatorul este obligat să suspende angajatul de la locul de muncă, în absența unor contraindicații medicale”.

Însă, documentul menționează că „lista de boli și afecțiuni care pot fi considerate motive medicale pentru a contesta necesitatea vaccinării Covid este scurtă”. Doar cei care suferă de boli acute cauzate de boli infecțioase, de exacerbări ale bolilor cronice grave și cei care se află în situații de urgență medicală pot solicita scutiri. Cu toate acestea, spun autoritățile de reglementare, este puțin probabil ca angajații obișnuiți să conteze pe asemenea scutiri, având în vedere că, „de regulă, persoanele care se află într-o astfel de situație sunt în general în concediu medical sau chiar spitalizate și cu greu pot continua să lucreze”.
 
Impunerea depășește necesitatea și argumentul științific

Chiar și lucrătorii de la distanță și cei cu contracte independente sunt, la rândul lor, luați în calcul pentru cotele de 60% ale companiilor, ceea ce înseamnă că firmele vor trebui să se asigure că și aceștia sunt vaccinați, pentru a evita o amendă. De asemenea, cei care au anticorpi sunt acum încurajați să se vaccineze și nici ei nu vor fi scutiți.

Datele firmei de cercetare Morning Consult, obținute în urma a 75.000 de interviuri săptămânale cu persoane din întreaga lume, au arătat că Rusia prezintă cel mai ridicat nivel de scepticism față de vaccinuri dintre toate țările intervievate, mai mult de jumătate dintre respondenți refuzând sau fiind indeciși în privința vaccinării.

Marți, oficialii moscoviți au anunțat că numai persoanele vaccinate, precum și cele care au avut virusul în ultimele șase luni, vor putea intra liber în barurile, cafenelele și restaurantele din oraș. Cei eligibili vor putea scana un cod QR pentru a dovedi că au anticorpi, în timp ce ceilalți vor trebui să fi făcut un test PCR în ultimele trei zile.

Ombudsmanul pentru drepturile omului (avocatul poporului) din Rusia, Tatiana Moskalkova, a calificat această măsură drept „un joc necinstit”. Ea a spus că „mecanismele prin care este pusă în aplicare dau naștere la psihoze în masă și îi fac pe oameni să se teamă de constrângere”.

Cu toate acestea, Kremlinul a apărat decizia primăriei, purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, afirmând că liderii de vârf ai țării susțin noile măsuri, ca răspuns la o situație epidemiologică deosebit de dificilă.