ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ancheta „generalilor SRI” declanșată de DNA constituie un episod care dezvăluie un nou ghem al complicităților fatale dintre politic, servicii și justiție.

Informațiile de până acum indică faptul că foștii generali SRI Coldea și Dumbravă au pus la punct o rețea de inspirație mafiotă care să corupă cât mai sus și mai profitabil pentru grupul infracțional (și mai distructiv pentru societate) sistemul de justiție.

Ancheta confirmă declarații mai vechi ale fostului președinte Băsescu despre întâlniri bine conspirate, pe timpul mandatelor sale, între generalul Coldea (mâna dreaptă a lui Liviu Maior, directorul SRI, pe timpul acelorași mandate), Laura Codruța Kövesi, șefa DNA, Liviu Dragnea etc. Fostul președinte s-a apărat insistent că nu ar fi cunoscut cele petrecute. Necredibil, însă, dat fiind că pe fosta șefă a DNA a adus-o la post ca să-i claseze dosarul „Flota” - în mod ilegal și contrar unei decizii a ICCJ prin care dosarul fusese retrimis la DNA exclusiv pentru complinirea unui viciu procedural.

Ancheta DNA a mai dezvăluit implicarea avocatului Doru Trăilă, cel mai probabil interfața generalilor SRI cu judecătorii și procurorii din dosare cu miză foarte mare. Iar cercetările ar putea să conducă și spre "fosta” soție a lui Trăilă, Cristina Trăilă, parlamentar omnipotent al Partidului lui Băsescu, și chiar și către Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției, coleg în Guvern (și prieten la cataramă) cu ministrul Băsescu în perioada 1996-2000. Stoica, mentor al avocatului Doru Trăilă, judecător timp de nouă ani în regimul comunist, iar după 1990 avocat cu un ascendent absolut dubios asupra judecătorilor, are toate datele, ca și Băsescu, ale unei colaborări zeloase cu Securitatea.

PNȚMM cere DNA să denunțe public orice eventuale ingerințe ilegitime în soluționarea acestui dosar. Cerem de asemenea ca, de urgență, prin lege să fie excluși de la beneficiile speciale pe care le au angajații din servicii, justiție, poliție și armată care au comis infracțiuni sau erori grave în exercitarea mandatului, precum și sancționarea penală severă a utilizării informațiilor de serviciu, ulterior ieșirii din sistem, în scopul obținerii de beneficii ori al activității infracționale.

3 iunie 2024

Mircea Taloș – președinte executiv 
Valerian Stan – secretar general 
Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚ Maniu-Mihalache