ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului din România, publicate vineri, populația maghiară din Transilvania a scăzut dramatic. Președinția Națională a Alianței Maghiare din Transilvania consideră că amploarea declinului arată "eficacitatea genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace", transmite Știripesurse.

În comunicatul remis, luni, Agenției ungare de Presă MTI se arată că față de ultimul recensământ, din anul 2011, numărul maghiarilor care trăiesc în România a scăzut cu 225.000 și a ajuns la puțin peste un milion, ceea ce înseamnă că într-un deceniu comunitatea maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populația sa.
 
„Putem (și trebuie) să spunem clar: pierderea de vieți a maghiarilor din Transilvania este dramatică, iar cifrele arată eficiența genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”, se mai afirmă în comunicat

"Pentru a înțelege mai bine gravitatea situației, scăderea populației este aproximativ la fel de mare ca și când ar fi dispărut întreaga populație maghiară din județul Harghita, unde trăiesc cei mai mulți etnici maghiari", se arată în comunicatul semnat de Președinția Națională a Alianței Maghiare din Transilvania.

"Asta înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunității noastre, iar astfel, numărul maghiarilor din Transilvania și din Partium a scăzut la nivelul anilor 1850.

Nu poate exista niciun câștig politic sau interes de partid care să permită ca rezultatul recensământului să fie prezentat ca un succes parțial și de aceea lansăm un apel către toți factorii politici maghiari să-și pună propriile aspecte de comunicare, cel puțin în această chestiune, în spatele interesului comunitar”, se mai arată în comunicat.