ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În vreme de război, muzele tac. Un concert al pianistului Alexei Liubimov, care a interpretat în deschidere o arie de Valentin Silvestrov, este întrerupt de miliție la Moscova. Compozitorul ucrainean refugiat în Germania l-ar fi comparat pe Vladimir Putin cu Osama bin Laden, ceea ce a înfuriat Kremlinul - iar asta nu pentru că „despre morți, numai de bine!”. 

Recitalul lui Alexei Liubimov de la Moscova a fost întrerupt în urma unei amenințări anonime cu bombă. Cel puțin acesta este pretextul invocat miercuri seară de forțele de ordine ruse care au intervenit într-o mică sală de spectacol din capitala Rusiei, unde cânta pianistul rus de 77 de ani. El era acompaniat de soprana Yana Ivanilova în momentul în care agenții de poliție au apărut pe scenă, în a doua parte a serii, ordonându-i muzicianului să se oprească de îndată din cântat. În ciuda presiunilor, Alexei Liubimov și-a continuat până la capăt, în aplauzele spectatorilor, interpretarea Impromptuului nr.2 Op.90 de Schubert, a informat Le Figaro. (articolul continuă dedesubt) VIDEO
Momentul întreruperii concertului pianistului Alexei Liubimov de către poliția moscovită a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare chiar de către spectatorii prezenți în sală. Filmările difuzate pe Twitter sau Telegram înfățișează doi agenți care-l acostează pe pianist, în timp ce cânta, înclinându-se către el și adresându-se apoi publicului. După finalizarea ariei, Liubimov își ridică pentru câteva clipe pumnul în sus în semn de victorie, iar publicul îl ovaționează. Evacuată la scurt timp după aceea, clădirea a fost scotocită timp de două ore și jumătate, fără nici un rezultat (nu s-a găsit presupusa bombă pentru care milițienii întrerupseseră concertul).

„Mai întâi am așteptat să vină câinii (polițiști), apoi aceștia au adulmecat prin toate cotloanele. Totul s-a prelungit până după miezul nopții”, a declarat joi un angajat al sălii, Rassvet, pentru publicația independentă The Moscow Times
 
Cultura, prinsă în menghină

Cel mai probabil, în spatele falsei amenințări cu bombă se ascundea, de fapt, un motiv mai degrabă politic, după cum au estimat mai mulți observatori. Descinderea poliției „ar fi putut fi legată de naționalitatea compozitorului”, presupune angajatul sălii de concerte Rassvet. Iar asta pentru că, înainte de a-l interpreta pe Schubert, Alexei Liubimov a interpretat o lucrare de Valentin Silvestrov. Refugiat în Germania de la începutul invaziei ruse în Ucraina, celebrul compozitor ucrainean în vârstă de 84 de ani a creat în ultimele săptămâni o nouă orchestrație a imnului patriotic tradițional „Rugăciune pentru Ucraina”. Această compoziție a fost interpretată în martie în cadrul concertului de susținere pentru Ucraina organizat de Met Opera din New York.

Prieten cu Valentin Silvestrov, Alexei Liubimov a ales să interpreteze la Moscova o lucrare mai puțin contestată de-ale acestuia. El s-a oprit asupra ciclului muzical Stufen, pentru soprană și pian, o operă asupra căreia cei doi artiști colaboraseră deja în trecut, în mod special în 1989. Detestat dintotdeauna de puterea sovietică, compozitorul nu și-a măsurat cuvintele nici la adresa președintelui rus, Vladimir Putine. 

„Pe cine susține Putin? Niște criminali! El i-a recrutat și i-a îmbrăcat în costume elegante. Este un terorist, la fel ca Bin Laden, dar de o mie de ori mai puternic decât acela. Ar trebui să fie declarat terorist internațional și pus pe lista persoanelor date în urmărire generală”, a afirmat compozitorul Valentin Silvestrov într-un interviu dat luna trecută canalului german Deutsche Welle.  

Începând cu 24 februarie, autoritățile ruse și-au înăsprit controlul asupra presei și a tuturor formelor de opoziție, închizând mai multe redacții de presă din Rusia și făcând arestări în masă. Acestea au interzis folosirea cuvântului „război” pentru a desemna operațiunile întreprinse de forțele armate ruse în Ucraina, pe care Kremlinul le califică drept o „operațiune militară specială”. În domeniul cultural, conflictul a determinat, până la urmă, o cascadă de anulări ale unor concerte, lansări de filme sau chiar turnee de balet, precum și mai multe plecări precipitate ale unor talente de anvergură europeană.