ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarația finală de la summitul din Elveția privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate duminică de gazdele elvețiene, relatează Cotidianul.
  

Între țările care nu au susținut declarația se numără șase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India și Indonezia.

Nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia și Vaticanul nu au semnat.

Primul summit consacrat păcii în Ucraina, care a avut loc în acest weekend în Elveția, fără participarea Rusiei, face apel la „implicarea tuturor părților” din conflict în demersurile de încetare a ostilităților, potrivit comunicatului final al reuniunii, din care AFP a obținut o copie.

Textul reafirmă de asemenea „principiile suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina”.

„Considerăm că pentru a ajunge la pace este nevoie de participarea tuturor părților și dialog între toate părțile. Am decis de aceea să luăm măsuri concrete, pe viitor, în domeniile menționate mai sus, cu un angajament sporit al reprezentanților tuturor părților”, se adaugă în document.

Acesta mai subliniază și că „securitatea alimentară nu trebuie în niciun caz militarizată”, în contextul în care invazia Ucrainei, unul din principalii exportatori de cereale din lume, a avut repercusiuni dramatice asupra aprovizionării, la fel și oprirea exporturilor de îngrășăminte ruse.

În fine, comunicatul cere eliberarea tuturor prizonierilor de război, precum și a „copiilor ucraineni deportați ilegal”.

Este de așteptat ca declarația finală să nu fie semnată de toți participanții, dar mai mult din cauza formulării și nu a lipsei de susținere, a indicat cancelarul austriac Karl Nehammer, citat de dpa.

„De aceea nu sunt prea preocupat dacă nu semnează toată lumea acum”, a adăugat cancelarul austriac.

Summitul din Elveția din acest weekend a adus pacea mai aproape de Ucraina, dar nu se va ajunge la pacea reală doar cu un pas, iar drumul până la ea va necesita răbdare și determinare, a declarat duminică președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în finalul discuțiilor găzduite în stațiunea Burgenstock, relatează Reuters.

„Nu a fost o negociere de pace pentru că (președintele rus Vladimir) Putin nu este serios în privința opririi războiului, ci insistă asupra capitulării, cedării de teritoriu de către Ucraina, chiar dacă nu este vorba de teritoriu ocupat în prezent”, a adăugat ea.

În ce-l privește, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat în conferința de presă că participanții la summit au convenit să continue lucrul în grupuri speciale și că, după ce „planurile de acțiune pentru pace” vor fi gata, va putea fi organizat un al doilea summit.