ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și de la „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, evenimente organizate în zilele de 15 și 16 august 1871, de către Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Nicolae Teclu, A.D. Xenopol, Ciprian Porumbescu și alți tineri din generația lor.

În acest context, Comitetul de inițiativă al Serbării de la Putna din acest an organizează patru concursuri adresate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani:

  • Concurs de creație literară (poezie, proză scurtă, eseu)
  • Concurs de discursuri
  • Concurs de creație plastică
  • Concurs de creație video

Premiile vor consta în cununa de lauri a Serbării, medalie și diplomă, cărți, suma de 2000 / 3000 RON, precum și expunerea sau publicarea lucrărilor câștigătoare în revistele dedicate Serbării, în expoziții temporare și pe site-ul Serbării. Cel mai bun discurs va fi rostit pe scenă, la Mănăstirea Putna, în data de 15 august 2021. 

„Avem convingerea că, prin intermediul acestor concursuri, vor fi aduse la lumină năzuințele unor tineri din generația noastră, ale căror preocupări privesc și direcția în care ne îndreptăm ca popor. Prezența uneori exagerată și superficială în mediul online, receptarea nenumăratelor informații disparate ce ne asaltează viața și dezbinarea ce pare că își face loc tot mai mult în lumea întreagă ne pot face să considerăm discuțiile despre idealuri ca fiind derizorii. Credem însă că tocmai într-un astfel de context este necesar să discutăm mai mult despre noi, despre năzuințele noastre, despre felul concret în care am putea să le implementăm pentru ca, având chiar și opinii diferite, să ne simțim uniți sufletește și să vâslim în aceeași direcție, spre «tărâmul făgăduinței» poporului nostru”, as transmis Emanuel Buta, secretarul Comitetului de inițiativă al Serbării de la Putna din anul 2021

Termenul-limită pentru trimiterea lucrărilor este 15 iulie 2021, la adresa de email: concurs@serbareputna150.ro   

Mai multe detalii despre concursuri pot fi găsite pe site-ul: SerbarePutna150.ro

***

În 15 august 2021, se împlinesc 150 de la marea „Serbare de la Putna”, manifestare determinantă pentru definirea identității românești în istorie. Inițiată și marcată, între alții, de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Iraclie Porumbescu și Ciprian Porumbescu, la care s-au asociat tinerii români de pretutindeni, „Serbarea de la Putna” a însemnat, cu precădere, definirea idealului unității naționale, realizate câteva decenii mai târziu.

La 150 de ani la acest eveniment, într-o altă epocă, este nevoie să reafirmăm și să găsim modul potrivit de împlinire a idealului unității românilor, al regăsirii unității într-o lume și într-o istorie în reașezare.

La Mănăstirea Putna, un comitet de inițiativă, alcătuit din reprezentanți ai asociațiilor tinerimii române, ai mediului cultural și spiritual românesc, a gândit „Serbarea de la Putna – 2021” în termenii continuității unui ideal: „unitatea în cuget și simțire a tuturor românilor”, indiferent unde trăiesc, în România sau în alt colț de lume.

Pusă sub autoritatea culturală a Academiei Române și a Patriarhiei Române, „Serbarea de la Putna – 2021” își propune să fie un moment decisiv în scopul afirmării și consolidării unității românilor din țară și din afara granițelor și pentru întărirea legăturilor frățești, a comuniunii de iubire și „a împreună-lucrării” spre binele comun al poporului român.