ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut disident din Rusia, a fost condamnat marți la încă nouă ani de închisoare și la plata unei amenzi de 1,2 milioane de ruble (peste 10.000 de euro), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres

Cu câteva ore înainte de a stabili pedeapsa, instanța care l-a judecat reținuse acuzația de escrocherie din rechizitoriu, la care s-a adăugat infracțiunea de ultraj la adresa instanței. Sentința ar fi putut fi de maximum 13 ani de închisoare.

Navalnîi urmează să execute noua condamnare într-o colonie penitenciară de maximă securitate.

Olga Mihailova și Vadim Kobzev, avocații disidentului, au anunțat deja că vor face apel împotriva noii condamnări. La scurt timp după aceea, un reporter Reuters de la fața locului a observat că ambii au fost reținuți de poliție.

Navalnîi se află deja în închisoare, unde ispășește o condamnare de doi ani și jumătate pentru nerespectarea condițiilor de eliberare într-un alt dosar, pe care îl consideră politic. El a fost încarcerat în ianuarie 2020, imediat după ce s-a întors la Moscova din Germania, unde fusese spitalizat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

În dosarul finalizat marți, Aleksei Navalnîi a fost considerat vinovat că a obținut ilegal fonduri pentru fundația sa anticorupție, care este în prezent interzisă în Rusia. Procuratura a susținut că banii fuseseră colectați „pentru un scop deliberat nerealist - nominalizarea lui Navalnîi drept candidat la alegerile prezidențiale”.

În timpul procesului, inculpatul, de profesie jurist, a declarat: „Nu aveți decât să cereți 113 ani de închisoare pentru mine. Oricum nu mă veți speria”. El i-a atras atenția procurorului că pentru escrocherie legislația rusă prevede pedepse cu mult mai mici decât a cerut în cazul său.