ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-A ÎNTÂMPLAT ACUM UN AN: Condamnatul la moarte Anthony Atwood, de 66 de ani, american convertit la ortodoxie și executat azi, 8 iunie, în statul Arizona, după 38 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o, a devenit monah ortodox. El a fost tuns în Marea Schimă cu numele Efrem, ne informează Familia Ortodoxă și O Chilie Athonită.

ACTUALIZARE 8 iunie 2022, ora 21.00: Execuția a avut loc. Anthony Atwood, devenit schimnicul Efrem, i-a avut alături pe soția sa și un preot ortodox. Conform informațiilor noastre, el a fost asistat de Parintele Paisie, duhovnicul lui, ucenicul cuviosului Efrem Filotheitul.

Părintele a fost chiar în camera de execuție cu el, mâinile sale mângâindu-i capul lui Atwood în timpul procesului.

Martorii au declarat că i-a mulțumit preotului "pentru că a venit astăzi și m-a păstorit în credință" și a adăugat: "Mă rog ca Domnul să aibă milă de noi toți și ca Domnul să aibă milă de mine".

Mama lui Atwood era evreică și fugise din Austria în 1939 pentru a scăpa de naziști, a declarat avocatul său Joe Perkovich, citat de Times of Israel. La rândul ei se convertise la creștinism, respectiv la catolicism.

El a fost declarat mort la ora 10:16 dimineața, ora 20.16, ora României. Dumnezeu să-l ierte!

Citiți și VIAȚĂ și MOARTE ca-n FILME. Anthony Frank Atwood va fi executat azi pentru o crimă de acum 38 de ani pe care afirmă că nu a făcut-o. Injecția letală este „sigură și eficientă”, susțin autoritățile. Condamnatul s-a căsătorit și convertit la ortodoxie

Antonie (Frank) Atwood este acum schimnicul Efrem, anunță o pagină a Bisericii Ortodoxe din America. Ieri, marți, 7 iunie – în jurul orei 21:30 ora României – a fost tuns în închisoare în Schima Mare de către părintele său duhovnicesc, părintele Stareț Paisie, egumenul mănăstirii Sfântul Antonie din Arizona, principala mănăstire din cele 19 înființate de părintele Efrem Filoteitul din Arizona (foto mai jos). Desigur că numele ii s-a dat în cinstea părintelui Efrem, scriu colegii noștri athoniți. Dar totodată, astăzi, 8 iunie, când e programată execuția, - la ora 10.00 dimineața, ora Arizonei, ora 20.00, ora României - se sărbătorește și Sfântul Ierarh Efrem, Patriarhul Antiohiei.

Schima Mare este cel mai înalt grad în monahism. Este numit al doilea botez pentru că în cadrul acestei slujbe toate păcatele sunt iertate. Dincolo de asta, schimnicul mai primește un înger, dincolo de îngerul pe care l-a primit la botez, mai explică site-ul monahilor de la Sfântul Munte Athos.

„Mai mulți agenți ai FBI care au anchetat cazul au recunoscut că acuzațiile sunt false. Mănăstirea Sfântul Antonie din Arizona va ​​sluji un paraclis începând cu ora 20.00, ora României. Cei care pot sa îl pomenească.”, scrie Familia Ortodoxă.

Citiți și Tatiana Petrache: UN ADEVĂRAT CANDIDAT LA VIAȚĂ

I-au respins gazarea

Curtea de Apel din Circuitul 9 a respins apelul lui Frank Anthony Atwood, deținut condamnat la moarte în Arizona, privind suspendarea execuției sale în curs, informează presa din Arizona.

Atwood a fost condamnat la moarte în 1987 pentru răpirea și uciderea lui Vicki Lynne Hoskinson. El urmează să fie executat azi, miercuri. Frank Anthony Atwood a solicitat să fie omorât prin gazare cu azot, ceea ce i s-a refuzat de asemenea.

Avocații săi au susținut că, deoarece Atwood este țintuit în scaun cu rotile și suferă de o afecțiune a coloanei vertebrale, ar avea dureri atroce dacă ar fi legat de o targă pentru o execuție prin injecție letală.

Moartea prin camera de gazare ar duce, de asemenea, la o durere chinuitoare, au spus avocații săi, deoarece protocoalele din Arizona prevăd utilizarea gazului cu cianură.

Confruntat cu aceste două opțiuni, Atwood a solicitat în schimb o moarte în camera de gazare cu azot.


Un complet de trei judecători a scris că a respins cererile lui Atwood, în parte pentru că "adaptările pentru boala degenerativă a coloanei vertebrale a lui Atwood exclud constatarea că protocolul de injecție letală creează un risc substanțial de durere severă".

De asemenea, judecătorii au constatat că Atwood nu avea calitatea de a contesta protocoalele statului pentru gazul letal.

În ciuda asigurărilor din partea statului că se pot face adaptări pentru Atwood în timpul procesului de injecție letală, avocatul său, Joseph Perkovich, a declarat că există în continuare "probleme grave și persistente" cu metoda de injecție letală din Arizona, care "îi va provoca în mod intenționat dureri extreme timp de ceea ce va fi probabil o oră înainte ca, în cel mai bun caz, să cedeze la substanțele chimice de execuție".

După cum am mai informat, statul american Arizona a reluat execuțiile în mai după o pauză mai lungă venită în urma unei execuții din iulie 2014 când unui condamnat i-au fost administrate prin injectare 15 doze dintr-o combinație de două medicamente în decurs de două ore. Martorii la execuție spun că l-au văzut pe Wood gâfâind după aer pe parcursul celor două ore de chin.

Deși avocații lui au susținut că statul nu a oferit încă suficiente dovezi privind serul letal care va fi injectat prin înțepare cu acul siringii, autoritățile susțin că acesta este „sigur și eficient” (!).

„Da, statul Arizona plănuiește să mă ucidă prin injecție letală pe 8 iunie – aceasta se întâmplă să fie de mutarea moaștelor Marelui Mucenic Teodor (din a cărui icoană înțepată cu o săgeată de păgâni a izvorât sânge - n.n.)!”, a scris condamnatul Părintelui Teologos de la Sfântul Munte Athos, în urmă cu patru zile.

„A avut loc o ședință de judecată extrem de importantă ieri (03.06.22). Avocații mei au prezentat o mărturie științifică cu privire la refuzul guvernului de a testa medicamentul de execuție (pentobarbital) pentru a asigura, conform legii, eficacitatea acestuia.”, mai spune acesta în scrisoarea publicată integral de O Chilie Athonită și încheiată cu urarea Kalo Paradeiso! (o expresie athonită care se urează celor care sărbătoresc și care sunt mai aproape de moarte însemnând „Rai bun!” – n.n.).

Carte despre viața lui în România

În curând va ieși de sub tipar, la Editura Sophia, cartea „Lumina din spatele gratiilor” scrisă de Frank și Rachel Atwood, povestea unui condamnat la moarte convertit la Ortodoxie în închisorile Arizonei.

„Am fost condamnat la moarte pentru asasinarea unui copil – crimă pe care nu am săvârșit-o. Am suferit peste trei decenii de abuzuri înfricoșătoare. De aceea, în cazul meu, căutarea menirii originare a omului de a-L iubi pe Dumnezeu și pe aproapele a fost o luptă cumplită, până la sânge.

Am suferit enorm până să ajung să învăț ce înseamnă dragostea adevărată, jertfelnică, și cum pot să o pun în practică în condițiile vieții mele de condamnat la moarte. Am trecut prin mari încercări până să ajung să înțeleg că am fost creați nu pentru a ne satisface dorințele egoiste, ci pentru a căuta împlinirea dragostei de aproapele, pentru a ne dărui celorlalți și a suferi pentru ei, pentru a-i iubi așa cum ne iubește Iisus Hristos pe fiecare în parte. Iar când spun „ceilalți”, mă refer și la vrăjmașii mei.

Cei mai mulți dintre noi suntem preocupați de propriile nevoi și interese, neavând nici cea mai mică idee despre menirea noastră originară – aceea de a-L iubi pe Dumnezeu și a ne uni cu El. Din cauza aceasta, nu avem parte de experiența unei relații de dragoste autentică nici cu ceilalți. Am căzut într-un individualism în care comuniunea cu Hristos nu există și nici nu are cum să existe. Aceasta e starea în care m-am regăsit eu, în lanțurile egoismului care-mi țineau sufletul despărțit de har.

Pentru mine, adevărata luptă pentru curățire a fost o încercare disperată de a mă izbăvi de moartea veșnică.” Frank Atwood

„După aproape patruzeci de ani de închisoare, judecătoria din Arizona a emis pe numele său ordinul de execuție în 8 iunie 2022, ora 10 am, ora locală, ora 20.00 la noi. Să ne rugăm pentru el!”, îndeamnă Editura Sophia.

Ultimul mesaj al lui Anthony-Frank îl puteți vedea aici, cu traducere în limba română: