ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conf. univ. dr. Costel Stanciu, din partea Asociației pentru Protecția Consumatorului (APC), a fost unul dintre participanții, vineri, 26 mai, la dezbaterile organizate de Direcția pentru Sănătate Publică a Municipiului București pe tema proiectului de lege a vaccinării obligatorii. Într-un interviu în exclusivitate pentru ActiveNews, Stanciu a subliniat că proiectul de lege supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătății a fost „croit prost”, fiind condiționat dreptul copiilor la educație. Și mai grav, a apreciat conf. univ. dr. Costel Stanciu, este că, proiectul de lege nu reglementează câte vaccinuri vor fi obligatorii.


Conf. univ. dr. Costel Stanciu a declarat pentru ActiveNews:

„Din păcate, acest proiect de lege a fost croit prost. Prin intermediul acestuia se încearcă condiționarea accesului la educație – de fapt se încalcă un drept constituțional și se merge până la izolarea acelor copii care nu vor fi vaccinați. 
 
În al doilea rând, nu se reglementează prin intermediul acestui proiect de lege câte vaccinuri vor fi obligatorii. Se lasă la dispoziția acelui grup tehnic, de coordonare a activității de vaccinare, să reglementeze numărul de vaccinuri obligatorii. În felul acesta putem avea surprize, să fie obligatorii 10, 15, 20 de vaccinuri! Nu poți să lași la dispoziția unui grup format din 10 oameni să reglementeze o astfel de problemă importantă pentru sănătatea populației.  
 
În al treilea rând, nu se cunoaște impactul economic al acestui proiect de lege. Am înaintat o adresă către Ministerul Sănătății prin care am solicitat să ni se prezinte bugetul alocat punerii în aplicare a acestui proiect de lege. Din păcate, nu ni s-a răspuns în termenul legal de 30 de zile. 
 
Totodată am înaintat o adresă prin care am solicitat să ni se prezinte persoanele care au lucrat la acest proiect de lege și ar fi fost foarte important ca acel coordonator al grupului care a lucrat la acest proiect de lege să fie prezent aici, să putem dialoga cu cei care au gândit acest proiect de lege, nu cu reprezentanți ai ministerului care nici nu au citit acest proiect de lege (fiindcă au supus dezbaterii  publice un proiect din care lipsește articolul 26, un proiect incomplet – în articolul 19 din acest proiect de lege se face referire la articolul 26!). 
 
Nu poți să vii în dezbatere publică cu un proiect de lege incomplet. Este inadmisibil, este bătaie de joc.”