ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii AUR s-au reunit în data de 8 mai într-o ședință importantă despre situația gravă în care se află economia României la ora actuală, propunând un model economic pentru ieșirea din această situație de criză. În deschidere, Dr. Ing. Marius Lulea, vicepreședintele AUR, face o sinteză pentru a clarifica subiectul conferinței: 

”Mă numesc Marius Lulea, inginer de profesie, expert tehnic în construcții, cu o formare tehnică. Aș vrea pe acest subiect să răspundem la niște întrebări care ar putea să reflecte viziunea AUR cu privire la modelul economic pe care noi îl propunem. Atunci când vorbim despre resurse naturale, trebuie să discutăm despre cum le putem folosi în cadrul economiei, pentru a produce lucruri dorite.

Astăzi, cu părere de rău, dupa 35 de ani, nu avem niciun model economic. Cei care spun că au specialiști, că au soluții...au trecut 35 de ani și ce vedem astăzi? Un colaps aproape total, nu doar pe partea de activitate a statului român, însă vedem acest deficit bugetar colosal : 30% din banii bugetului de stat nu există.

 Este o situație falimentară de 3-4 ani. Vedem deficitul de balanță comercială: în ultimii 35 de ani s-au închis aproape toate activele importante de producție și evident că am ajuns să importăm, acesta fiind modelul pe care ei l-au propus: să demolăm fabricile construite de părinții noștri, să închidem minele, să nu folosim resursele noastre naturale, să demolăm fabricile și inclusiv fierul vechi scos de acolo să fie vândut (ca să se asigure că nu mai rămâne nimic din industria României) și ne propun un alt model: să ne împrumutăm ca să cumpărăm produse străine și când nu avem bani să ne împrumutăm iar. De aceea am ajuns astăzi la o datorie a statului român de aproape 200 miliarde euro!

Se spune de foarte multe ori, în mod eronat, în spațiul public: " Trăim foarte bine, uitați-vă cât de mare este PIB-ul față de perioada dinainte de 1989." 

Dar să știți că totul este o minciună! Sigur că dacă vă împrumutați astăzi și vreți să petreceți câteva zile din bani împrumutați, pare că trăiți fericiți. Însă după ce această perioadă trece, trebuie să rambursăm banii. Fie că îi rambursăm noi sau cei care trebuie să dea banii înapoi sunt copiii noștri, lucrurile sunt extrem de grave.

Legat de PIB, ei vă prezintă valorile absolute și nu vă prezintă care este inflația globală la principalele monede. Dacă veți face o comparație, veți constata că PIB-ul României este aproape similar cu cel din 1989, dar trebuie să ținem cont de avansul tehnologic - ar fi trebuit să avem un PIB de 3 sau 4 ori mai mare ca să existe această echivalare -, ar trebui să ținem cont de inflație (inflația medie pe principalele monede este undeva la 7%). Ridicați la puterea 35 și veți vedea că noi ar fi trebuit să avem un alt PIB.

Mai avem o problemă majoră! PIB-ul de astăzi nu se bazează pe producție, nu se bazează pe industrie. PIB-ul de astăzi se bazează exclusiv pe faptul că noi consumăm produse importate și luăm credite pentru acest lucru.

Tocmai de aceea AUR vine și propune un alt model economic, astfel încât să re lansăm cu adevărat economia țării și să existe venituri reale la bugetul de stat:”