ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi a avut loc la Sfântu Gheorghe, o Conferința de presă despre Valea Uzului, cu presa maghiară din Covasna, organizată de asociațiile Calea Neamului și Frăția Ortodoxă și susținută între alții de Mihai Tîrnoveanu și Dan Grăjdeanu. VIDEO mai jos.

O anchetă publicată ieri de Jurnalul Național și realizată de Răzvan Popa răspunde la o întrebare pusă adeseori:

Câți soldați români sunt îngropați în Valea Uzului?

 

„Potrivit documentelor din arhive, în cimitir ce află rămășițe ale ostașilor români din „27 Infanterie” și „4 Vânători”. Un registru și o schiță a locului arată că cimitirul a fost executat de Societatea Cultul Eroilor în anii 1917 și 1926. Iar în pământ au fost puse trupuri ale soldaților români. Pe lângă maghiari, germani, austrieci, ruși și câțiva sârbi. Din acel moment, după al Doilea Război Mondial, alte comisii și cercetări au întărit informațiile din actul de căpătâi. 

Ultimul act înregistrat  privind apartenența celor înhumați în cimitirul de la Valea Uzului datează 25 iunie 1988, aparține Ministerului Apărării Naționale și arată clar următoarele:  numărul total al soldaților înmormântați în „sat Valea Uzului, lângă tabăra școlară” este de 1306. Din aceștia 148 au fost soldați români cunoscuți, alți trei nefiind identificați. 

„Lupta și data la care au căzut: 1916”, se mai menționează în actul oficial al ministerului care cuprinde și numărul străinilor înmormântați aici: 794 de soldați unguri, 108 germani, 4 ostași ruși, 3 sârbi, 2 austrieci, 2 italieni, alți 242 nefiind identificați. Sub semnătura comandantului Centrului Militar Județean Harghita, fișa de evidență arată că cimitirul are o suprafață de 8.000 de metri pătrați și că este „sub îngrijirea permanentă a Consiliului Popular Comunal Sânmartin”. Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale arată în fișa de evidență din1988 faptul că „starea de conservare a cimitirului este nesatisfăcătoare, la fel și starea de întreținere a acestuia”. Ca ultim punct se arată că deținătorul terenului pe care se află amplasat cimitirul este... Ocolul Silvic Dărmănești, Bacău!      

Potrivit celor apărute în presă, după Revoluție, partea maghiară a prezentat propriile studii pentru a demonstra că în zonă nu există morminte ale soldaților români, aici fiind doar un cimitir militar al trupelor de honvezi, românii și rușii fiind înmormântați în gropile lor, la Dărmănești.”, se arată în ancheta Jurnalul Național de la fața locului, însoțită și de filmări, și pe care vă invităm să o citiți integral la SURSĂ.

 

VIDEO de la Sfântu Gheorghe: