ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Conflictul, care mocnește de peste 30 de ani, s-a încheiat în două zile cu victoria Azerbaijanului și restabilirea controlului asupra teritoriului său recunoscut la nivel internațional. Ministerul azer al Apărării a declarat că s-a ajuns la un acord în Karabah, anunță Mediafax.

Armata azeră a lansat marți o „operațiune antiteroristă", cerând ca forțele din Karabah să ridice steagul alb și să își dizolve „regimul ilegal". 

Fără niciun mijloc de sprijin din partea Armeniei vecine și după o blocadă eficientă de nouă luni, etnicii armeni au cedat, informează sursa citată.

În urma conflictului, Mănăstirea Amaras, recunoscută pentru moștenirea sa apostolică, a fost capturată de forțele azere.
 
Amaras a fost înființată în secolul al IV-lea de Sfântul Grigorie Iluminatorul, care a convertit Armenia la creștinism în anul 301 d.Hr., transformând-o astfel în primul regat creștin din lume. 
 
Ar putea fi o imagine cu text care spune „ZM BREAKING Amaras Monastery, Where St. Mesrop Mashtots Opened The First Armenian School In The 5th Century, Has Reportedly Fallen To Azerbaijan After inventing the Armenian alphabet, St. Mesrop Mashtots made Amaras the first Armenian academy use the Armenian alphabet and teach the Armenian script.”

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene și-a exprimat îngrijorările cu privire la atrocitățile la care este supusă populația creștin-ortodoxă armeană din zonă, adresând o scrisoare Ministerului Afacerilor Externe al României. Redăm mai jos documentul:

Stimată doamnă Ministru,

Am luat la cunoștiință din comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al României, referitor la situația din regiunea Nagorno Karabagh și, în calitate de Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, dorim să exprimăm un profund sentiment de indignare și dezamăgire față de poziția exprimată în acest comunicat, prin care MAE nu recunoaște dreptul poporului armean din Arțsakh la autodeterminare și la organizarea unor alegeri prezidențiale legitime și constituționale.

În calitate de reprezentanți ai Bisericii Armene din România, suntem profund atașați valorilor de dreptate, pace și respect pentru toate comunitățile. Ne-am fi așteptat ca România să fie un exemplu în această privință și să sprijine demersurile de reconciliere și pace în regiunea Nagorno Karabagh.

Este cu totul regretabil și inacceptabil ca România, o țară cu o istorie bogată și o tradiție de respect față de diversitatea culturală și etnică, văzând atrocitățile cărora este supusă populația creștin-ortodoxă armeană din această regiune, prin acțiuni de epurare etnică și genocidale puse în acțiune de către regimul dictatorial al Azerbaijanului, să contribuie la escaladarea tensiunilor prin astfel de comunicate.

Nu putem să nu observăm că acest comunicat este în detrimentul valorilor și principiilor democratice pe care România pretinde că le promovează în relațiile internaționale. Refuzul de a recunoaște alegerile prezidențiale din Arțsakh este o manifestare gravă de ignoranță față de realitate și față de suferința populației armene din această regiune.

Nutrim speranța că Guvernului României să reconsidere această poziție și să susțină eforturile de soluționare pașnică a conflictului din regiunea Nagorno Karabagh, în concordanță cu drepturile omului și aspirațiile legitime ale poporului armean.

Cu speranța că România va reconsidera acest punct de vedere și va adopta o poziție mai echilibrată în viitor, vă rugăm să acceptați exprimarea noastră sinceră de dezamăgire și îngrijorare față de actuala poziție a Ministerului Afacerilor Externe al României.

Preasfințitul Episcop Datev Hagopian

Întâistătătorul al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România

Exarhul Eparhiei Bisericii Armene din Bulgaria

Delegatul Patriarhal pentru țările balcanice


Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene