ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupuri de refugiați și de migranți se îndreaptă către U.E., după ce Turcia a declarat că nu va mai respecta acordul prin care se angaja să-i împiedice să ajungă în Europa, informează BBC.com.

Șeful biroului de comunicare al Președinției Turciei, Fahrettin Altun, a afirmat că țara lui nu a primit suficient ajutor în găzduirea milioanelor de refugiați sirieni.

Decizia sa a venit ca urmare a unui atac soldat cu victime în nord-vestul Siriei, lansat asupra trupelor turce de către forțele guvernamentale siriene.

Incidentul a stârnit teama unei escaladări majore a conflictului, implicând Turcia și aliatul militar al Siriei, Rusia.

Grecia și Bulgaria, aflate la granița cu Turcia, au trimis întăriri pentru a preveni pătrunderea ilegală a migranților pe teritoriul lor.

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un bombardament în Idlib, ultima provincie siriană în care grupările rebele mai controlează teritorii importante. 

Forțele guvernamentale siriene, susținute de Rusia, au încercat să recâștige provincia Idlib de la grupările jihadiste și facțiunile rebele susținute de Turcia.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească în urma evenimentelor petrecute în Siria. Șeful politicii externe a U.E., Josep Borrell, a avertizat că situația riscă să „degenereze într-o confruntare militară internațională deschisă majoră”.
 
În ceea ce privește Turcia, aceasta intenționează să le permită refugiaților de pe teritoriul ei să treacă granița înspre state membre U.E. precum Grecia și Bulgaria, din cauză că în prezent găzduiește 3,7 milioane de refugiați sirieni, dar și migranți din alte țări, precum Afganistanul. Iar asta în pofida faptului că Ankara îi împiedicase până acum pe refugiați să plece spre U.E., în baza unui acord bilateral de întrajutorare.

Televiziunile turcești au prezentat imagini cu migranți îndreptându-se pe jos către granița cu Grecia din apropierea orașului turc Edirne (Adrianopol) și urcându-se în bărci pneumatice pentru a traversa spre Lesbos.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a afirmat că un număr mare de migranți s-a adunat la graniță, însă „nu va fi tolerată nici o intrare ilegală”. Potrivit acestuia, paza de frontieră, terestră și maritimă, a fost întărită.

Șeful biroului de comunicare al Președinției Turciei, Fahrettin Altun, a declarat că migranții sunt acum și problema Europei și a lumii. El a argumentat că Turcia „nu are de ales” decât să relaxeze controalele la graniță, din cauză că nu a primit suficient sprijin în găzduirea refugiaților sirieni. 

Cu toate acestea, nu este clar care e de fapt politica Turciei, după ce șeful politicii externe a U.E., Josep Borrell, a spus că ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, i-a dat din nou asigurări că Turcia își menține angajamentul de a controla fluxul de migranți spre Uniunea Europeană.
 
Altun declarase anterior că Turcia nu are capacitatea de a permite intrarea în țară a circa un milion de sirieni care se retrăgeau din calea ciocnirilor din provincia siriană Idlib. Acesta a cerut ajutorul comunității internaționale pentru a proteja civilii din Idlib de „genocid” prin impunerea unei zone de interdicție aeriană.

Cel puțin 465 de civili, dintre care 145 de copii, au fost uciși în provincia Idlib din decembrie până în prezent. Potrivit ONU, marea majoritate a acestora ar fi victime ale atacurilor conduse de forțele guvernamentale siriene și aliații acestora. Copiii mor și din cauza răcelii.

După atacul asupra trupelor turce, președinții Turciei și Rusiei au vorbit vineri la telefon. Erdogan și Putin au căzut de acord asupra necesității unor „măsuri suplimentare” pentru a normaliza situația, cu posibilitatea unui summit în viitorul apropiat, potrivit Kremlinului.

Moscova mai spune că înalți oficiali militari ruși și americani au discutat situația din Idlib. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis „sprijin politic consistent și ... ajutor practic” pentru Turcia, iar S.U.A. au declarat că sunt alături de Turcia.

Rusia spune că trupele turce au fost atacate în timp ce operau împreună cu luptătorii jihadiști. Moscova neagă implicarea propriilor forțe militare în conflictul din zona Balyun.

Turcia a spus că, în replică la uciderea soldaților săi, a atacat 200 de ținte guvernamentale siriene, „neutralizând” 309 soldați. Grupul de monitorizare „Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului”, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că 20 de trupe siriene au fost ucise.

Federația Rusă a afirmat că a păstrat permanent contactul cu Turcia, pentru a se asigura că trupele turce nu erau luate drept țintă în provincia Idlib, și că nu a fost informată că trupele turce erau active în Balyun.

Pe de altă parte, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a insistat că rușii au fost informați despre localizarea trupelor turce și a spus că nici un grup armat nu a fost prezent în preajma soldaților atacați. Acesta a mai spus că, în timpul atacului, au fost lovite și niște ambulanțe.

Două nave de război rusești, echipate cu rachete de croazieră, au trecut prin strâmtoarea Bosfor, în drumul lor spre coasta siriană.   
 
Atacul asupra trupelor turce a venit în urma recapturării de către rebelii susținuți de Turcia a orașului-cheie din Saraqeb, la nord-est de Balyun. Idlib este ultima provincie siriană în care grupările rebele susținute de Turcia mai controlează părți semnificative din teritoriu.

Rusia și Turcia susțin tabere opuse în războiul civil sirian. Turcia se opune guvernului lui Bashar al-Assad și susține grupări rebele.

Siria și Rusia au respins solicitarea președintelui Erdogan de a se retrage pe liniile de armistițiu convenite în 2018.

Totodată, Ankara încearcă activ să prevină preluarea controlului asupra regiunii de graniță de către comunitatea curdă din Siria, temându-se că aceasta va încuraja separatismul curd din interiorul Turciei. 

Aceasta a fost acuzată că ar încerca să îi izgonească pe kurzi de la graniță, în scopul instituirii unei zone sigure în interiorul Siriei unde să fie relocate cele două milioane de refugiați pe care le găzduiește Turcia.

Rusia a respins solicitările de la Consiliul de Securitate al ONU pentru stabilirea unui armistițiu umanitar în nordul Siriei, spunând că singura soluție este alungarea din țară a grupărilor rebele, pe care rușii le consideră teroriste.

Guvernul sirian, care a fost în mod constant acuzat că a comis atrocități împotriva civililor, afirmă că nu face altceva decât să elibereze provincia Idlib de „terorism”.