ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Reprezentanților din SUA este așteptată să voteze în cursul acestei săptămâni pentru a anula legea  Pentagonului privind vaccinul COVID-19, după ce parlamentarii republicani au amenințat că nu vor vota Legea de autorizare a apărării naționale (National Defense Authorization Act - NDAA), în valoare de 858 de miliarde de dolari, dacă proiectul de lege nu va include eliminarea obligativității vaccinării, informează The Defender.

Vestea a fost confirmată marți seară, potrivit The Washington Post, care a relatat, de asemenea, că reprezentantul Mike Rogers (R-Ala.), republicanul cu cel mai mare rang în Comisia pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, a declarat că eliminarea cerinței de vaccinare „a fost esențială pentru ca proiectul de lege privind politica de apărare să avanseze".

Legislația trebuie să treacă de Senatul american înainte de a ajunge la președintele Biden. Biden, care, împreună cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, se opune abrogării mandatului, nu a indicat că va pune veto la proiectul de lege, potrivit Politico.

Pentagonul ar avea la dispoziție 30 de zile pentru a anula pașapoartele  în cazul în care proiectul de lege va fi adoptat în forma actuală.

Mii de membri activi ai serviciului au fost concediați pentru că au refuzat injecțiile de când Pentagonul a instituit mandatul în august 2021. Legislația propusă nu îi va repune în funcție pe membrii serviciului disponibilizați și nici nu îi va despăgubi pe cei care și-au pierdut beneficiile pentru că au refuzat vaccinarea.

Potrivit publicației "Rising" din The Hill, Tulsi Gabbard, politician și ofițer de rezervă al armatei americane, a criticat mandatul:

„Cunosc personal oameni care au fost dați afară din armată, unii care au servit 10 ani, 20 de ani, 25 de ani, toate din cauza acestui mandat care nu are niciun sens și, sincer, se bazează pe o minciună pe care [Dr. Anthony] Fauci și alții continuă să o propage, așa cum au făcut-o de-a lungul întregii povești, și anume că aceste vaccinuri te vor împiedica să iei COVID, că te vor împiedica să răspândești COVID. Faptul că în acest moment se pune problema dacă se ridică sau nu acest mandat al DOD [Departamentul Apărării] și că secretarul Austin se opune este o nebunie absolută."

Politica a devenit un punct de dispută între legislatorii democrați și republicani în timpul negocierilor NDAA, dar într-o declarație comună, senatorii Jack Reed (D-R.I.) și Jim Inhofe (R-Okla.), precum și a reprezentanților Adam Smith (D-Wash.) și Mike Rogers (R-Ala.), au declarat că sunt "încântați să anunțe că am ajuns la un acord bipartizan și bicameral cu privire la National Defense Authorization Act din acest an", a relatat The Epoch Times.

Acest grup bipartizan format din membri de top ai Comisiei pentru servicii armate din Senatul SUA și ai Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, a îndemnat Congresul să adopte rapid legea, iar Biden să o semneze ulterior.

„Nu faceți nicio greșeală: aceasta este o victorie pentru armata noastră”

Republicanii au sărbătorit victoria, dar au avertizat că este doar „un prim pas" și au cerut administrației Biden să îi reînroleze pe militarii disponibilizați în baza acestei politici, potrivit Washington Post.

„Nu faceți nicio greșeală: aceasta este o victorie pentru militarii noștri", a declarat liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy (R-Calif.), într-o declarație făcută marți seara târziu.

„Sfârșitul mandatului de vaccinare pentru trupe va fi o mare victorie, iar acest lucru se întâmplă pentru că conservatorii au fost puternici pentru ceea ce credem și nu au dat înapoi", a declarat senatorul Mike Braun (republican din Indiana).

Decizia democraților de a ajunge la un compromis asupra proiectului de lege vine la doar câteva zile după ce Casa Albă și Austin și-au reiterat sprijinul pentru mandatul de vaccinare.

„Am pierdut un milion de oameni din cauza acestui virus", a declarat Austin sâmbătă reporterilor, potrivit The Associated Press. „Un milion de oameni au murit în Statele Unite ale Americii. Am pierdut sute de oameni în Departamentul Apărării. Așa că acest mandat a menținut oamenii sănătoși".

John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe pentru comunicare strategică, a declarat marți reporterilor: „Președintele este de fapt de acord cu secretarul că trebuie să continuăm să credem că toți americanii, inclusiv cei din forțele armate, ar trebui să fie vaccinați și întăriți pentru COVID-19."

Dar unii democrați au fost de acord că ar putea fi timpul ca mandatul să ia sfârșit. Președintele Camerei Reprezentanților pentru servicii armate, Adam Smith, a declarat săptămâna trecută pentru Politico că este deschis la discuții privind încetarea mandatului.

„Am fost un susținător foarte puternic al pașaportului de vaccinare atunci când am făcut-o, dar în acest moment, are sens să avem această politică din august 2021?". a întrebat Smith.

„Politica în acest sens s-a schimbat", a declarat reprezentantul Marc Veasey (D-Texas), un alt membru al comisiei pentru servicii armate, potrivit The Hill. „Dacă am fi fost în 2020, ar fi fost o altă poveste".

Lupta nu s-a încheiat: „Nu poți să abrogi fără să repari”

Republicanii au cerut încetarea pașaportului de vaccinare militară încă de când a fost pus în aplicare în august 2021, invocând îngrijorări că ar afecta retenția și recrutarea membrilor serviciului și ar avea un impact negativ asupra pregătirii Forțelor Armate ale SUA.

În septembrie, un grup de 47 de membri ai Congresului i-au scris lui Austin, îndemnând Pentagonul să revoce mandatul, afirmând

„Vaccinul oferă un beneficiu neglijabil membrilor tineri și apți ai Forțelor noastre armate, iar impunerea mandatului afectează în mod clar capacitatea Departamentului de a susține formațiunile de luptă și de a recruta viitoarele talente".

Săptămâna trecută, un grup de 21 de guvernatori republicani au scris liderilor Congresului cerând din nou o acțiune imediată pentru a pune capăt legii de vaccinare cu COVID-19 pentru toți membrii forțelor armate americane.

Scrisoarea rezuma rapoartele oficialilor militari care confirmă faptul că mii de membri ai armatei au fost concediați în urma mandatului, iar Garda Națională și Armata și-au ratat obiectivele de recrutare cu 10% și, respectiv, 25%.

Un bloc de senatori republicani, condus de senatorul Rand Paul (R-Ky.), a anunțat la 30 noiembrie că va bloca proiectul de lege privind cheltuielile pentru apărare în Senat dacă nu se va vota pentru a pune capăt mandatului și a reîntregi trupele.

Paul a declarat că mandatul nu are sens, deoarece vaccinul nu oprește transmiterea virusului și creează un risc ridicat de inflamare a inimii pentru tineri. De asemenea, mulți membri ai serviciului au avut deja COVID-19, ceea ce le acordă o formă de protecție împotriva reinfectării și a bolilor grave.

Unii parlamentari republicani au declarat că simpla abrogare a mandatului nu merge suficient de departe.

"Nu poți abroga fără a repara", a declarat marți pentru Fox News Digital reprezentantul Darrell Issa (R-Calif.). "Reparația trebuie să fie reintegrarea persoanelor care doresc să se întoarcă, corectarea dosarelor lor, permițând acestor persoane care au servit onorabil să fie recunoscute în acest fel."

El a spus că această problemă va fi un obiectiv principal pentru Camera republicană în ianuarie.

McCarthy a promis, de asemenea, într-o declarație de marți, că atunci când republicanii vor prelua conducerea Camerei anul viitor, republicanii vor "lucra pentru a trage în sfârșit la răspundere administrația Biden și pentru a-i ajuta pe bărbații și femeile în uniformă care au fost vizați în mod nedrept".