ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instituțiile europene forțează Polonia să își schimbe definiția violului pentru a „proteja” femeile, arată Reuters

Consiliul Europei a declarat că Varșovia ar trebui să își intensifice eforturile de combatere a violenței sexuale și să își schimbe definiția violului de la un act bazat pe forță, la unul care să acopere toate relațiile sexuale non-consensuale.

Consiliul analizează modul în care națiunile europene pun în aplicare Convenția de la Istanbul din 2014 privind combaterea violenței împotriva femeilor. Din cele 17 state analizate până în prezent, doar Belgia, Malta și Suedia penalizează violența sexuală doar pe baza lipsei de consimțământ.

"Fără o definiție a violului bazată pe consimțământ în dreptul penal, procurorii vor decide invariabil să nu solicite o punere sub acuzare în cazurile în care actul sexual este incontestabil, dar consimțământul nu este", a declarat CoE într-un comunicat.

Rezoluția, care nu are caracter obligatoriu, deplânge, de asemenea, erodarea independenței judiciare, utilizarea litigiilor pentru a reduce la tăcere criticii și încercările de a bloca orele de educație sexuală.

Rezoluția critică Polonia pentru regresele înregistrate în ceea ce privește sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale femeilor, precum și pentru discriminarea homosexualilor, afirmând că UE ar trebui să oprească fondurile acordate Varșoviei.

Nouăsprezece dintre cele 27 de țări din blocul comunitar - dar nu și Polonia - au obținut deja aprobarea Comisiei Europene pentru planurile lor naționale de cheltuieli, ceea ce le permite accesul la zeci de miliarde de euro din partea blocului în cadrul fondurilor de redresare COVID-19.

De asemenea, Comisia a criticat Polonia în ceea ce privește drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor, ca urmare a deciziei unor comunități poloneze de a se declara "fără LGBT" 

Ministerul Familiei și Politicii Sociale a respins preocupările legate de discriminare, afirmând miercuri că nu a limitat din punct de vedere legal dreptul tuturor persoanelor de a trăi sau de a lucra acolo.

Este probabil ca Comisia să judece acest raționament ca fiind eronat și să ceară Poloniei să remedieze situația sau să se confrunte cu un proces la instanța supremă a UE, care ar putea dispune despăgubiri, precum și amenzi.