ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel Brașov obligă Consiliul Județean (CJ) Covasna, printr-o sentință definitivă, să înlăture tăblițele cu denumirea comunei Valea Mare, inscripționate în limbile română și maghiară la intrarea și ieșirea din localitate, informează Agerpres.

Conform sentinței pronunțate luni, instanța a admis în parte recursul Prefecturii Covasna împotriva sentinței civile nr. 124/16.02.2024 a Tribunalului Covasna și obligă Consiliul Județean să înlocuiască tăblițele și să mențină doar denumirea în limba oficială a statului.

"În consecință, obligă pe pârâți la îndepărtarea tăblițelor cu denumirea localității Valea Mare din județul Covasna, înscrise în limbile română și maghiară, amplasate la intrarea și ieșirea în/din această localitate, pe DJ 121A, precum și la înlocuirea acestora cu tăblițe inscripționate legal cu denumirea localității Valea Mare doar în limba română (...) Definitivă", se arată în sentința postată pe portalul Curții de Apel Brașov.

Decizia instanței a fost salutată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care o consideră o "victorie importantă pentru respectarea legii și unitatea națională".

"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș salută hotărârea definitivă a Curții de Apel Brașov, care a confirmat decizia Instituției Prefectului - județul Covasna în cazul indicatoarelor rutiere bilingve instalate în zonele cu majoritate românească din județul Covasna. Această acțiune a fost întreprinsă ca urmare a sesizărilor primarilor români și a asociațiilor culturale românești, inclusiv a Forumului nostru (..). Aceste plăcuțe vor fi înlocuite cu altele, inscripționate legal doar în limba română. Este esențial să subliniem că nu putem accepta încercările de a marca teritoriul pe criterii etnice prin astfel de metode utilizate de Consiliul Județean. Legea a triumfat, iar limba română a fost apărată în instanță prin mijloace civilizate și democratice. (...) Vom continua să luptăm pentru respectarea legii și pentru unitatea comunităților noastre", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Forumului Civic.

În luna august 2022, conducerea Asociației "Calea Neamului" - filiala Covasna a sesizat Prefectura în legătură cu amplasarea respectivelor tăblițe pe teritoriul comunei Valea Mare, arătând că acestea încalcă Legea 215/2002 a Administrației Publice Locale care permite inscripționarea bilingvă în localitățile în care ponderea populației minoritare este de 20%, în condițiile în care, conform datelor recensământului, procentul etnicilor maghiari din Valea Mare este sub 1%, mai arată Agerpres.