ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul are în vedere modificarea Legii audiovizualului astfel încât serviciile de platformă de partajare a materialelor video, precum YouTube și altele similare, să intre sub supravegherea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), având nevoie de autorizare de funcționare de la acesta, iar instituția să poată decide îndepărtarea anumitor conținuturi de pe aceste platforme sau restricționarea accesului la acestea, relevă date analizate de Profit.ro. Sursa citată arată că proiectul redactat nu a intrat în ședință de guvern până la ora 21:10, a informat joi Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului. 

Proiectul de lege elaborat în acest sens urmărește transpunerea în legislația națională a Directivei UE nr. 1808/2018 cu privire la serviciile media audiovizuale, care a avut ca scop, printre altele, „nivelarea terenului de joc” al pieței de profil din punct de vedere al poverii reglementării, audiovizualul clasic considerându-se nedreptățit în comparație cu noii jucători online, inclusiv din social media.

Dacă proiectul va fi adoptat, CNA ar putea solicita furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze sau restricționeze conținut numai în baza unei decizii motivate, iar decizia trebuie să fie suficient de precisă și argumentată în mod corespunzător, astfel încât să permită furnizorului să ia o decizie avizată și cu toată diligența necesară în ceea ce privește acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a da curs notificării primite. Decizia va putea fi atacată în instanță în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Mai multe detalii pe acest subiect puteți citi AICI.