ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Klaus Iohannis a făcut declarații bombastice la adresa Justiției, criticând clasarea dosarului „10 august” și încălcând astfel principiul separației puterilor (cea executivă de cea judecătorească - n.r.) în stat, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat joi Inspecția Judiciară, pentru a stabili dacă a fost adusă vreo atingere independenței autorității judecătorești din România. Aceasta, după ce Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat, miercuri, „derapajele” de limbaj din spațiul public în urma deciziei Tribunalului București prin care s-a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”, apreciind că afirmațiile acestea reprezintă „un veritabil atac la adresa independenței judecătorului”.

Insistențele președintelui Klaus Iohannis și ale ministrului userist al Justiției, Stelian Ion, de a se relua cercetările în dosarul „10 august”, care a fost recent clasat, au fost taxate de judecători, care acuză ingerința politicului în actul de justiție, ferindu-se însă a-i numi pe făptași.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința de joi, a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor care se impun față de afirmațiile din spațiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut generic sub denumirea „10 august”, în conformitate cu dispozițiile art. 30 alin. 2 din Legea 317/2004, rep., potrivit cărora: ‘plenul Consiliului Superior al Magistraturii, (…) sesizează Inspecția Judiciară pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenței, imparțialității și reputației profesionale a judecătorilor și procurorilor'”, se precizează într-un comunicat al președintelui CSM, Bogdan Mateescu, citat de Capital.ro.

Procedura prevăzută de lege în cadrul căreia a fost dispusă efectuarea acestor verificări este cea privind apărarea independenței autorității judecătorești, această procedură reprezentând un cadru legal adecvat care permite analiza tuturor aspectelor dezbătute public, cu respectarea principiilor care guvernează activitatea organelor judiciare, precum independența justiției și legalitatea, arată sursa citată.

„Sistemul judiciar înțelege nevoia societății de informare și este receptiv la abordarea constructivă a tuturor observațiilor și criticilor, fiind deschis permanent să clarifice toate aspectele referitoare la modul în care funcționează și să asigure respectarea legii în toate situațiile”, afirmă președintele CSM.

În același timp, Bogdan Mateescu reiterează apelul la moderație în discursul public față de activitatea autorității judecătorești.

Președintele Klaus Iohannis a criticat joi clasarea dosarului „10 august” și le-a solicitat - deși nu are această competență - miniștrilor Justiției și Internelor să facă în așa fel încât incidentele din 10 august 2018 să fie elucidate.

„Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris Iohannis pe contul oficial de Facebook

Ministrul userist al Justiției, Stelian Ion, a executat întocmai și la timp ordinul președintelui republicii - deși acesta nu este superiorul său ierarhic, Guvernul și Președinția fiind instituții separate, conform Constituției - și a cerut CSM să pună în discuție în cadrul ședinței plenare „suspiciunile apărute în percepția publică” privind presupusa eludare a unei anchete efective în dosarul „10 august”.

„Am o solicitare de apărare a independenței, libertății, imparțialități sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepție care se conturează în spațiul public vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudența CEDO în dosarul generic denumit „10 august”.

Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuții din spațiul public și să aibă o reacție, bineînțeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepție poate afecta reputația întregului sistem judiciar în ansamblul său și nu este corect și nu este de dorit să se întâmple acest lucru”, a declarat Stelian Ion, în cadrul ședinței de plen a CSM.

Cererea acestuia a fost refuzată cu majoritate de voturi de către magistrați.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate, respingerea solicitării de suplimentare a ordinii de zi a Plenului, formulată de ministrul Justiției, privind apărarea independenței sistemului judiciar în ansamblul său față de percepția publică vizând lipsa unei anchete efective în dosarul intitulat generic 10 august, respectiv a unor audieri efective în fața procurorilor și judecătorilor, în temeiul art. 35 lit. a) raportat la art. 30 din Legea nr. 317/2004”, se arată în minuta deciziei.

În revanșă, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru a face verificări față de „afirmațiile din spațiul public” referitoare la modul de instrumentare a dosarului „10 august”. Printre aceste afirmații se regăsesc criticile președintelui Klaus Iohannis și cererea ministrului Stelian Ion.