ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul FBI, Christopher Wray, a confirmat concluzia agenției că pandemia COVID a fost probabil rezultatul unei scurgeri dintr-un laborator din Wuhan, informează Daily Mail.

FBI a apreciat de ceva timp că originile pandemiei sunt cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan”, a declarat Wray pentru Fox News. „Aici este vorba despre o potențială scurgere dintr-un laborator controlat de guvernul chinez”, a spus directorul FBI.

Comentariile lui Wray vin în contextul în care Casa Albă continuă să se străduiască să ajungă la un 'consens' cu privire la modul în care a luat naștere virusul, în ciuda faptului că o anchetă a Departamentului pentru Energie a ajuns la aceeași concluzie ca și FBI.

FBI a ajuns prima dată la această concluzie în 2021, afirmând că pandemia care a cuprins lumea a fost rezultatul unei scurgeri accidentale la Institutul de Virusologie din Wuhan. 

Wray a spus că lucrarea a fost realizată de experți de top din cadrul FBI și al guvernului american, specializați în monitorizarea potențialelor epidemii. 

„FBI are oameni, agenți, profesioniști, analiști, virusologi, microbiologi etc., care se concentrează, în mod specific, pe pericolele amenințărilor biologice, care includ lucruri precum virusurile noi, cum ar fi COVID, și preocupările legate de faptul că, în mâinile greșite ale unor băieți răi, ale unui stat național ostil, ale unui terorist, ale unui criminal, amenințările pe care le-ar putea reprezenta”, a declarat Wray.

„Așadar, aici este vorba despre o scurgere de informații dintr-un laborator controlat de guvernul chinez care a ucis milioane de americani, și tocmai pentru asta a fost concepută această capacitate”.

În pofida concluziei FBI, Wray a adăugat că Beijingul a încercat în permanență să submineze activitatea guvernului american. 

„Voi face doar observația că guvernul chinez, mi se pare, a făcut tot ce a putut pentru a încerca să zădărnicească și să obstrucționeze munca de aici, munca pe care o facem noi, munca pe care o face guvernul nostru american și partenerii străini apropiați, iar acest lucru este nefericit pentru toată lumea”,  a declarat el pentru Fox. 

Un astfel de caz a avut loc la începutul acestei săptămâni, când ministerul de externe al Chinei a respins analiza Departamentului pentru Energie, potrivit căreia epidemia ar fi fost provocată de o scurgere de informații dintr-un laborator de cercetare chinezesc din Wuhan.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a acuzat părțile anonime că încearcă să defăimeze sau să defăimeze China - chiar și în contextul în care China a continuat să solicite accesul deplin la informațiile de la instalația sa din Wuhan.

'Anumite părți ar trebui să înceteze să mai repete povestea "scurgerii din laborator", să înceteze să defăimeze China și să înceteze să politizeze urmărirea originilor', a declarat ea în timpul unei conferințe de presă luni

Ea a vorbit despre cooperarea chineză cu agențiile de investigare, deși în 2021 China a respins un efort al Organizației Mondiale a Sănătății de a organiza o a doua fază a anchetei sale. Grupul a negat că și-a abandonat ancheta pe fondul obstacolelor impuse de China

Duminică, Departamentul pentru Energie, care administrează un grup de laboratoare naționale, s-a alăturat FBI-ului în ceea ce privește posibilitatea unei scurgeri de laborator ca posibilă origine a virusului - deși a ajuns la această concluzie cu o "încredere scăzută", deoarece numeroase alte agenții susțin o răspândire tradițională care își are originea în mediul înconjurător.

Raportul Departamentului pentru Energie a dezvăluit că acesta a revenit asupra poziției sale anterioare și a folosit noi cercetări pentru a concluziona că virusul COVID-19 a fost cel mai probabil transmis dintr-un laborator de cercetare chinez.

Noua concluzie a fost emisă într-o actualizare a unui document din 2021 pregătit de directorul Serviciului Național de Informații și care a fost furnizat recent legislatorilor de la Casa Albă, a relatat Wall Street Journal.

În timp ce Departamentul pentru Energie s-a alăturat FBI-ului în a spune că virusul s-a răspândit probabil dintr-un laborator din Wuhan, se spune că alte patru agenții sunt în continuare în favoarea teoriei "răspândirii naturale", potrivit căreia virusul a scăpat prin intermediul unui animal dintr-o piață de carne din apropiere.