ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victor Roncea: Domnule profesor, puteți recapitula, în continuarea dialogului nostru, chiar dacă în puține cuvinte, marile proiecte pe care le desfășurați împreună cu Academia Tomitana și Arhiepiscopia Tomisului?

Constantin Barbu: Continui publicarea din Monumenta Romaniae Historica, proiectul ajungând pe la volumul 1300. Apoi, prin grija și sprijinul academicianului Teodosie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscopiei Tomisului, tipărim, la cererea sa expresă, 365 de volume care privesc doar Sinodul I de la Niceea din anul 325, când strămoșii noștri spirituali și fizici au fost reprezentați la Niceea de Marcus, Mitropolitul Tomisului. Ar fi bine ca patriarhii ortodoxiei mondiale să se bucure (și deconspir: sunt semne extraordinare!) că IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, publică acest tezaur care fundamentează Europa și lumea civilizată de azi. Manuscrisele sunt în latină, greacă, coptă, siriacă, arabă și armeană și sunt rescripturi care încep din anul 500. Ar fi bine ca tot felul de personaje obscure și ministrese cu lumini să se încline în fața Arhiepiscopului Tomisului! Și aș putea face chiar un anunț: să nu intre pe contrasens. Deocamdată este un sfat.

Să publicăm mai jos și niște imagini din aceste manuscrise, cel mai vechi papirus al Crezului de la Niceea, un papirus și câteva file celebre, între ele fiind și manuscrise celebre în care apare numele Mitropolitului Marcus al Tomisului (participant la Sinodul ecumenic de la Niceea din anul 325).

Știu că Arhiepiscopia Tomisului prin Academia Tomitana va face mai multe simpozioane internaționale, va tipări, cum am zis, 365 de volume în latină, greacă, coptă, siriacă, arabă și armeană cu actele și listele Sinodului de la Niceea din anul 325.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pregătește o lucrare monumentală de circa 3000 de pagini în care va tipări tot ceea ce este esențial și privește Sinodul de la Niceea din anul 325, sinod la care a participat celebrul Marcus, Mitropolitul Tomisului. La simpozioanele internaționale organizate de Arhiepiscopul Teodosie vor participa mai mulți președinți de academii din lume, unii sunt deja membri ai Academiei Tomitane. Și, de asemenea, vor participa câțiva laureați ai Premiului Nobel, colegi în academii străine ai Arhiepiscopului Teodosie. Eu cred cu toată modestia că Tomisul în anul în care se aniversează 1700 de ala Sinodul de la Niceea, din anul 325, va deveni o adevărată capitală a ortodoxiei.

V.R.: Doamne ajută!

1

2

3

4

5

6

7