ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Delegația PSD a ajuns, miercuri dimineață, la Palatul Cotroceni pentru consultări cu președintele interimar, Ilie Bolojan, pe tema politicii europeane de apărare, sprijinul pentru Ucraina și creșterea bugetelor alocate cheltuielilor militare, informează Știripesurse.
 

Delegația PSD este formată din Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Daniel Băluță, Marian Neacșu, Paul Stănescu și Mihai Tudose.

„Vă mulțumesc că ați răspuns acestei invitații pentru a avea o rundă de consultări și sunt convins că vom avea o discuție bună”, a spus Bolojan la începutul întâlnirii.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, explică într-un mesaj transmis marți seara de ce a invitat partidele parlamentare la consultări. El vorbește despre politica europeană de apărare, sprijinul pentru Ucraina și creșterea bugetelor alocate cheltuielilor militare.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor formațiunile politice parlamentare pentru consultări în vederea pregătirii poziției țării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie.
 
Pozițiile exprimate de liderii politici

”Cu siguranță vă pot spune de acum că AUR nu susține ca România să trimită vreun soldat în Ucraina, fără ca o organizație din care facem parte să-și asume clar un rol de menținere a păcii, fie că vorbim de ONU, fie că vorbim de NATO”, a declarat marți, liderul AUR, George Simion.

Candidatul coaliției la alegerile prezidențiale Crin Antonescu a transmis, marți, că România nu trebuie să trimită în Ucraina nici soldați, nici trupe de menținere a păcii. ”Dacă voi fi președintele României, nu vom trimite trupe în Ucraina. Punct!”, a subliniat Antonescu.

Și președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronunțat categoric împotriva trimiterii de trupe românești de menținere a păcii în Ucraina, spunând că acolo este război și nu există nici măcar o perspectivă apropiată de pace.

”Astăzi răspunsul este categoric nu. Este război acolo, nu există nici măcar perspectiva foarte apropiată a unei înțelegeri care ar însemna pace, deci categoric nu. (...) Putem dezvolta ce înseamnă forțe de menținere a păcii, care sunt prioritățile, încetarea focului nu este pace, acordul de pace urmează mai târziu. Eu sunt pentru a se ajunge cât mai repede la încetarea focului ca să deschizi calea pentru dialogul diplomatic. Asta nu înseamnă că Ucraina a pierdut, că Rusia a câștigat, nu înseamnă că, după încetarea focului, nu ai posibilitatea de a ajunge la o înțelegere acceptabilă pentru Ucraina. Dar, în acest moment, trimitere de trupe, nu, fiindcă e război, nu trimiți trupe în război, dacă nu vrei să intri în război, și eu sunt categoric împotrivă”, a declarat Kelemen.

Citește și: Bolojan și PNL vor să trimită Trupe în Ucraina – Un deputat de la Kiev explică ce ar înseamna asta: "VOR FUGI PRIMII"