ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Roman Protasevich este un jurnalist din Belarus, cunoscut ca fiind criticul regimului Lukașenko. El a detaliat anul trecut acțiunile brutale ale poliției din timpul protestelor anti-guvernamentale, fapt care l-a plasat pe lista neagră a lui Lukașenko, precum teroriștii ISIS. Acum, Protasevich, coborât în Minsk, ar putea suferi o condamnare dură din partea regimului Lukașenko pentru acțiunile sale de anul trecut. Totodată, Protasevich era prezent pe platforma Telegram, unde avea un număr mare de urmăritori, anunță Aleph News.

Activistul din Belarus zbura de la Atena la Vilnius. Cu puțin timp înainte de a ieși din spațiul aerian al Belarusului, cineva a lansat o alarmă falsă cu bombă, iar avionul cu 171 de oameni la bord a fost nevoit să aterizeze de urgență în Minsk. Alături de Protasevich, și prietena lui a fost arestată la aeroport, iar alți patru pasageri cu cetățenie rusă au rămas în Minsk, presupunerea fiind că acei patru cetățeni ruși erau agenți de securitate care îl urmăreau pe tânărul jurnalist. În final, ceilalți pasageri și-au continuat zborul spre Vilnius, unde au ajuns în siguranță.

După arestarea ilegală a jurnalistului Protasevich, au apărut critici dure ale politicienilor europeni la adresa lui Lukașenko. Printre ele se numără declarația președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen care a afirmat că ”Este absolut inacceptabil să forțezi zborul Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk. Toți pasagerii trebuie să își poată continua călătoria în siguranță către Vilnius. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe”, dar și declarația președintelui lituanian, Gitanas Nauseda: „Fac apel la aliații NATO și UE să reacționeze imediat la amenințarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviația civilă internațională. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete”, transmite Aleph News

A apărut și reacția Ministerului Afacerilor Externe: „MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate. MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria”, se arată în comunicat.

Cazul este criticat vehement și de liderii democraților din Belarus. Sviatlana Tsikhanouskaya a declarat pe Twitter că ”Regimul Lukashenko a pus în pericol viața pasagerilor de la bordul avionului. De acum pentru nimeni nu mai este sigur sa zboare deasupra Belarusului. Avem nevoie de o reacție internațională”.

Ministerul Afacerilor Externe din Belarus a declarat, în dimineața aceasta, că Uniunea Europeană s-a grăbit să anunțe sancțiunile: ”În același timp, nu există nicio dorință aparentă de a înțelege (situația, n.red.) în mod obiectiv. În schimb, au răsunat imediat din nou sloganurile sancțiunilor. Cu toate acestea, îi îndemnăm pe cei care au cedat acestei practici vicioase să își amintească regulile și siguranța pasagerilor, să analizeze totul cu calm, să aștepte concluziile experților competenți. La urma urmei, numai pe această bază se pot trage cel puțin câteva concluzii demne de luat în seamă”, a afirmat Anatoly Glaz, potrivit Aleph News

  ;