ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Continuă telenovela: legea e pentru oricine altcineva, nu pentru autoritățile publice din România.  
Observ că în continuare CNSU merge pe principiul: și ce dacă zice legea? El poate să facă în continuare tot ce vrea, iar alții precum DSP și poliția îl urmează.
 
În Monitorul Oficial nr. 643 din 30 iunie 2021 a fost publicată OUG nr. 63 din 29 iunie 2021 prin care s-a modificat Legea nr. 136/2020 în care se prevede că toate actele normative administrative emise de CNSU (Hotărârile) trebuie publicate în Monitorul Oficial. 

În preambulul acestei OUG a invocat Guvernul foarte multe, inclusiv 

- „observând faptul că nepublicarea hotărârilor emise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență atrage o sancțiune drastică prin efectele ei, și anume inexistența acestor hotărâri, observând faptul că nepublicarea hotărârilor emise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență atrage o sancțiune drastică prin efectele ei, și anume inexistența acestor hotărâri,”

- „ținând cont că, prin acest efect de inexistență a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență, destinatarii acestora urmează să se raporteze la cadrul legal în vigoare ca și când nu ar produce niciun fel de efecte juridice și, implicit, nu pot fi ținuți să aplice prevederile conținute de hotărârile emise,”
 
- „luând în considerare faptul că publicarea hotărârilor emise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență constituie o condiție de validitate și, în consecință, de natură să producă efecte juridice, iar nepublicarea constituie o încălcare a obligațiilor statuate de Legea nr. 24/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare,”

- „întrucât hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt acte administrative cu caracter normativ emise în situații de urgență, de necesitate, care vizează interesul, securitatea și sănătatea publică, iar publicarea lor în Monitorul Oficial al României garantează accesul la cunoașterea și aplicarea acestora la nivelul fiecărui cetățean.”

Se poate observa că însuși Guvernul recunoaște care sunt consecințele nepublicării. 

Potrivit art. 12 alin. (2) din Legea nr. 24/2000: „Ordonanțele de urgență ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiția depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară.”

OUG nr. 63/2021 a fost depusă la Senat la data de 30.06.2021 (intrați aici https://senat.ro/legis/lista.aspx#ListaDocumente , la „cuvinte in titlu” tastați 63/2021), fiind înregistrat proiectul de lege sub nr. B317/2021. 

OUG nr. 63/2021 a fost publicată în M. Of. la data de 30 iunie 2021. 

Prin raportare la dispozițiile art 12 alin 2 din Legea nr 24/2020, OUG nr. 63/2021 a intrat în vigoare la data de 30.06.2021. 

Suntem în 2 iulie 2021 și în Monitorul Oficial nu este publicată nicio Hotărâre a CNSU care să fie aplicabilă în prezent. 

Însă, CNSU a adoptat hotărârea nr. 43 din 01 iulie 2021 pe care nu a publicat-o în Monitorul Oficial: 

Deci, nu avem nici o hotărâre a CNSU care să fie în vigoare și să producă efecte juridice pentru că puțin îi pasă CNSU-ului că trebuie să publice în Monitorul Oficial hotărârile de le emite (iar acum scrie negru pe alb chiar în Legea nr. 136/2020, nu mai trebuie să se chinuie să citească și Legea nr. 24/2000). 

Așa că: DSP (care emite deciziile individuale de carantinare), poliția care verifică respectarea măsurii de carantinare, înțelegeți cam cum stă treaba? 

voi instituiți măsura privativă de libertate și supravegheați lumea să nu părăsească locația de carantinare fără să aveți la bază vreun act normativ. 

Uitați-vă puțin prin codul penal să vedeți cam de ce sunteți pasibili (pe la art. 205). 

P.S.: 
1. Pentru cei care mă tot întreabă de condiții la intrarea în țară: citiți Hotărârea CNSU nr. 43/2021.

2. Mă uit în hotărârea CNSU nr. 43/2021: nici diplomații, nici miniștrii, nici cei cu pașaport diplomatic sau de serviciu nu mai sunt exceptați de la carantinare. 

Lucru bun, că doar legea e unică pentru toți, fără privilegii și discriminări, iar virusul nu selectează (dacă tot vorbim de măsuri de combatere a transmiterii lui).  

Așa că: bine ați venit în club, alături de cetățenii de rând, ca să vedeți și voi cam cum e cu legalitatea și altele! Poate acum veți înțelege de ce ne plângem noi, „ăștia mulți și proști”. 

3. Multe alte bălării prin hotărârea aia, partea cu discriminarea cică mai ușor, că oricum nu contează.