ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Republicanii au blocat miercuri un proiect de lege privind cheltuielile de urgență pentru finanțarea războiului din Ucraina, cerând în schimb noi restricții stricte la graniță și punând serios în pericol eforturile președintelui Biden de a reface fondurile de război ale aliaților americani înainte de sfârșitul anului, notează New York Times.

Votul eșuat a evidențiat sprijinul tot mai scăzut în Statele Unite pentru continuarea finanțării efortului de război al Ucrainei într-un moment periculos al conflictului, în condițiile în care contraofensiva Kievului nu și-a atins obiectivele, iar forțele Rusiei sunt în ofensivă.
 
Deși proiectul de lege a eșuat din cauza unei dispute fără legătură cu politica de imigrație, rezistența pe care a întâmpinat-o în Congres reflectă un apetit tot mai scăzut în rândul republicanilor pentru susținerea Ucrainei, în timp ce sondajele arată că americanii își pierd interesul pentru acordarea de asistență financiară.

În Senat, votul pentru a merge mai departe cu proiectul de lege a fost de 49 la 51, mai puțin decât pragul de 60 de voturi necesar pentru a avansa.

Republicanii au ținut rândurile împotriva proiectului de lege de 111 miliarde de dolari, care ar oferi aproximativ 50 de miliarde de dolari în asistență de securitate Ucrainei, mai mult pentru ajutor economic și umanitar și alte 14 miliarde de dolari pentru înarmarea Israelului în războiul său împotriva Hamas.
 
Aceștia au votat împotrivă în ciuda unei serii de apeluri de ultimă oră din partea democraților și a unui apel al președintelui Biden, care a declarat că este pregătit să ofere "compromisuri semnificative" în privința frontierei și i-a certat pe republicani pentru că au abandonat Ucraina în momentul de nevoie.

"Nu faceți nicio greșeală: Votul de astăzi va fi amintit mult timp, iar istoria îi va judeca aspru pe cei care au întors spatele cauzei libertății", a declarat miercuri dl Biden la Casa Albă, cu câteva ore înainte de vot. El a spus că republicanii erau "dispuși să îngenuncheze literalmente Ucraina pe câmpul de luptă și să ne afecteze securitatea națională în acest proces".

Dispariția legislației în Senat a însemnat că este extrem de puțin probabil ca Ucraina să poată obține ajutorul american suplimentar înainte de sfârșitul anului - și posibil și după aceea. Casa Albă și oficialii ucraineni au tras semnale de alarmă în ultimele zile, spunându-le legislatorilor că, fără un aflux de arme, Kievul va rămâne fără resurse pentru a se apăra împotriva armatei invadatoare a Rusiei până la sfârșitul anului.

Într-un interviu acordat miercuri, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională, a declarat că "capacitatea Ucrainei de a avansa și capacitatea lor de a se apăra vor fi limitate în mod substanțial" dacă Congresul nu aprobă în curând fonduri suplimentare.

Președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, "a fost destul de public și vocal în legătură cu ideea sa că, dacă ajutorul militar din partea Statelor Unite încetează, va însemna că Rusia va învinge Ucraina", a adăugat dl Sullivan.

Oficialii Pentagonului au pus la îndoială afirmațiile Casei Albe potrivit cărora Kievul este pe cale să rămână fără bani americani. Aceștia au declarat că administrația va putea continua să ajute militar Ucraina până la iarnă, împărțind restul de 4,8 miliarde de dolari din autoritatea de a trimite Kievului arme din stocurile americane.