ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile iau în calcul ca plata contribuțiilor sociale estimate pe baza veniturilor extra-salariale să se realizeze pe baza CNP la organul fiscal, fără a se depune Declarația 600, conform unui anunț făcut de ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, la audierile din Comisia economică a Senatului, conform Agerpres.

„Nu suntem singura țară din Europa în care se plătesc contribuții la venitul realizat. Luăm în calcul o analiză în care o persoană este angajat, salariat și i se rețin contribuțiile pentru sănătate, iar pentru celelalte categorii să nu mai plătească aceste contribuții. Trebuie să facem o analiză, să vedem care este impactul bugetar și să luăm o decizie. Această decizie o vom lua după ce vom avea discuții cu categoriile de contribuabili care au obligativitatea de a depune aceste declarații. Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declarația, pentru a nu se mai deplasa la ghișeul organului fiscal, și a putea să facă plata contribuțiilor pe bază pe CNP în suma pe care știe că o are de plată la organul fiscal, considerându-se că acea plată reprezintă declarația mea asupra sumelor pe care le am de plată către bugetul de stat", a spus Mișa.

În ceea ce privește persoanele care au depus deja Declarația 600, autoritățile se vor raporta la acel document.

„Analizăm prevederi tranzitorii ca să vedem care e cea mai bună metodă pentru contribuabili. Pentru cei care au depus, pentru a nu mai genera un efort suplimentar, ne vom raporta la acea declarație. Va trebui să analizăm regimul cel mai favorabil. Vom introduce posibilitatea regularizării acestei declarații și de a face modificări în cadrul acesteia. Va trebui să alegem varianta cea mai ușoară pentru contribuabil și care este metoda cea mai facilă de plată a contribuției”, a explicat ministrul Finanțelor.

Declarația 600 trebuie depusă de toți care obțin venituri din activități independente, chirii, dividende, venituri din investiții, alte venituri.

"Persoanele fizice care au alte tipuri de venituri în afară de salarii (cum sunt activități independente(PFA/PFI), drepturi de autor, investiții (dividende, dobânzi, câștiguri de capital etc.), cedarea folosinței bunurilor, asocierea cu o persoană juridică, agricultură, piscicultură, alte surse vor avea obligația de a declara și plăti cel puțin contribuția de asigurări de sănătate (CASS) dacă au depășit în anul anterior (2017, în cazul nostru) plafonul de 12 salarii minime", precizează Radu Derscariu, director la compania de consultanță Deloitte România.

Potrivit acestuia, calculul se face fără a lua în considerare salariile. De altfel, obținerea sau nu a salariilor nu mai reprezintă un criteriu pentru obligațiile referitoare la contribuții sociale, așa cum se întâmpla în trecut când pentru anumite venituri, de exemplu din dividende, nu se datora contribuția de sănătate dacă persoana fizică era salariată.

Veniturile care se iau în calcul la verificarea plafonului sunt: venitul net din activități independente, venitul brut din asocieri cu persoane juridice, venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, venitul/câștigul din investiții, venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură și venitul brut/venitul impozabil din alte surse.

După ce au fost identificate toate aceste venituri, se constată dacă venitul cumulat obținut în anul precedent (cel din 2017 pentru declarația din 2018) depășește plafonul de 12 salarii minime brute, respectiv 22.800 lei (1.900 lei x 12 luni), precizează consultantul fiscal.