ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), o agenție guvernamentală, a desfășurat în ultimele zile ample controale în mai multe supermarketuri din București și Ploiești, propunând spre închidere timp de câteva luni mai multe unități comerciale aparținând unor multinaționale precum Auchan, Carrefour ș.a. Demersul fără precedent ar fi atras criticile ambasadorului Franței, care ar fi avut o întâlnire cu vicepreședintele ANPC, Mihai Culeafă, joi, la Ministerul Economiei, potrivit Știri pe Surse. Alte voci din zona conservatoare bănuiesc o comandă politică din partea guvernului demis, care ar vrea să se răzbune pe unele supermarketuri care au găsit soluții și pentru clienții nevaccinați în urma impunerii certificatului Covid ca precondiție pentru accesul în supermagazine. După cum ActiveNews a informat, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România -AMRCR - a solicitat recent autorităților eliminarea restricțiilor impuse de ultimele reglementări, în legătură cu accesul populației pe baza certificatului „verde” în magazine. Din Asociația Marilor Rețele Comerciale fac parte retaileri precum: Auchan, Altex, Kaufland, Lidl, Mega Image, Dedeman, Selgros, Decathlon, Cora, Carrefour, Ikea, Metro, Penny, Kaufland ș. a.

Controlul care ar fi neliniștit ambasadele ar fi cel de pe 1 noiembrie, în urma căruia 4 magazine Auchan din București au fost propuse pentru închidere:

„În data de 1 noiembrie 2021, au fost efectuate verificări ale modului în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, la 4 puncte de lucru din Capitală ale S.C. Auchan Romania SA (Magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari și Berceni).
În urma controlului, au fost  înregistrate abateri importante, care au dus la amenzi contravenționale în valoare totală de 102.000 lei și dispunerea unor măsuri complementare importante, după cum urmează:
  •  oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele 4 magazine
  •  oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată
  •  mezeluri/brânzeturi, gastro, cofetărie, pâine, cofetărie – Auchan Vitan
  •  carne, mezeluri și lactate, brutărie, gastro, cofetărie, măsline vrac – Auchan Militari
  •  pește, gastro, cofetărie, mezeluri/brânzeturi, carne afumată – Auchan Titan
  •  carne pasăre, lactate, ouă, carmangerie, pește congelat, măsline, mezeluri/brânzeturi, gastro – Auchan Berceni
  •  propunere de închidere a unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unități”. se arată într-o postare de pe pagina de Facebook ANPC.gov



O zi mai târziu, ANPC se lăuda cu un control urmat de sancțiuni similare la 4 unități din București aparținând lanțului Mega Image:

„Astăzi, 2 noiembrie 2021, echipe de control ale Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor din Municipiul București (CPCMB), coordonate de Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au continuat verificările la marii retaileri de produse alimentare.

Patru dintre cele mai mari magazine ale lanțului Mega Image au fost controlate pentru a se verifica modul în care este respectată legislația în domeniu, respectiv magazinele de la Piața Domenii, Bulevardul Ion Mihalache, Piața Sudului și unul dintre punctele de lucru de pe Șoseaua Colentina.

În urma controlului, au fost înregistrate nereguli grave, care au determinat aplicarea de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 93.000 lei și dispunerea unor măsuri complementare importante, după cum urmează:
  •  oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consum a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele 4 magazine;
  •  oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie din toate cele 4 unități;
  •  propunerea de închidere a unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unități”, a arătat ANPC pe Facebook



Joi, a venit rândul unor supermarketuri din Ploiești: Rewe, Profi, Lidl și Carrefour.

„Nu ne oprim!
Consumatorii trebuie respectați!
ANPC a închis temporar raioane ale supermarketurilor din Ploiești!
Controalele întrerpinse de echipele de control reunite ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov și Prahova, coordonate de Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă și Directorul general ANPC, Paul Anghel, pe 3 noiembrie 2021, la Ploiești, au continuat cu verificarea modului în care respectată legislația în vigoare la supermarketurile din oraș.

Astfel, au fost controlate 7 magazine aparținând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL și Carrefour Romania SA la care au fost depistate diverse abateri de la prevederile legale și cărora li s-au aplicat 12 amenzi contravenționale, în valoare totală de 180.000 lei.

Acestora li s-au adăugat măsuri complementare care au presupus:
  •  oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a aproximativ 700 kg produse alimentare in valoare de peste 10.000 lei.
  •  oprire temporară de la comercilizare 2,3 tone de produse alimentare, în valoare totală de circa 14.000 lei
  •  5 măsuri de oprire temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie 
  •  2 propuneri de închidere a anumitor raioane (panificație, preparate din carne și produse de cofetărie), pe o durată de cel mult 6 luni”, a mai informat ANPC pe Facebook