ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, de la începutul lunii aprilie, peste 670 de operatori economici care comercializează legume și fructe, 78 la sută dintre aceștia fiind sancționați, anunță b1.ro.
 
S-au verificat aproape cinci sute de tone de produse, iar 60 de tone nu se încadrau în prevederile legale.
 
ANPC a verificat, de la începutul lunii aprilie, operatorii economici care comercializează legume și fructe proaspete în lanțuri de magazine de tip hipermarket și supermarket, depozite și piețe en-gros.

”Au fost controlați 678 operatori economici, dintre care la un număr de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitatea 487 tone fructe și legume proaspete din care 60 tone (12 %) nu se încadrau în prevederile legale”, a transmis, vineri, ANPC.

Ca urmare a deficiențelor constatate, s-a dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe și legume, în valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 135 tone fructe și legume în valoare de 204.852  lei, până la remedierea neconformităților constatate.

Au fost aplicate 608 sancțiuni contravenționale, dintre care 260 avertismente și 348 amenzi contravenționale, în valoare de 1.723.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Inspectorii au depistat fructe și legume lovite, deshidratate, cu pete, pulpă moale, depreciate calitativ, dar și produse alterate, cu urme de boli de depozit, atacate de mucegai, improprii consumului.  sunt respectate criteriile de calitate pentru încadrarea la calilatea I. 

În plus, inspectorii au găsit legume și fructe fără etichete,dar și produse din afara României la care nu s-au găsit informații în limba româna privind denumirea produsului, specia, soiul (dacă este cazul), țara de origine.

Unii comercianți vindeau legume și fructe preambalate, cantitatea reală fiind mai mică ecât cea inscripționată pe etichete. De exemplu, s-au găsit cartofi albi, plasă 2 kg, daar produsul cântărea în realitate 1,974 kg, lămâi la plasă de 500 gr., cantitate reală - 0,470 gr., ghimbir la caserolă de 200 grame având în realitate 188 grame.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews