ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Înaintea sărbătorilor de Paști, inspectorii ANSVSA au făcut aproape 5.000 de controale, în care au dat 300 de sancțiuni și au fost retrase de la vânzare aproape 70.000 de ouă și șase tone de produse alimentare, scrie evz.ro

Conform ANSVSA, în perioada 1 Aprilie - 23 Aprilie, inspectorii au făcut controale în 4.990 de obiective.

„În perioada 01.04.2019 – 23.04.2019, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel national, controale oficiale la 4.990 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, în unitățile de vânzare cu amănuntul, precum și în unitățile de alimentație publică.

Deficiențele constatate de reprezentanții Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancționate prin aplicarea a 300 de sancțiuni contravenționale, care au însumat 1.278.660 lei, emiterea a 16 ordonanțe privind suspendarea activității și a 68 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității unor unități.
De asemenea, au aplicate măsuri de reținere oficială sau sechestru și au fost dirijate către unități de neutralizare 6.111,76 de kg de produse alimentare neconforme și 72.280 de ouă, care nu erau marcate în conformitate cu cerințele legale.

Totodată, inspectorii DSVSA județene și a municipiului București au asigurat supravegherea funcționării și au verificat condițiile de igienă și bunăstare a animalelor, la nivelul centrelor de sacrificare temporară a mieilor.

Până la această data, au fost amenajate și autorizate să funcționeze temporar 120 de centre pentru sacrificarea mieilor.

Numărul abatoarelor autorizate sanitar veterinar în care au fost sacrificați miei este de 87.

Dintre neconformitățile constatate și sancționate pot fi menționate următoarele:

– comercializarea mieilor fără documente de proveniență și transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;
– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de igienă și de temperatură pe durata transportului produselor alimentare;

– deficiențe privind marcarea și etichetarea ouălor;

– deficiențe privind asigurarea trasabilității produselor alimentare;

– depozitarea și comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spații care nu au fost înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, fără respectarea condițiilor de temperatură și igienă;

– deficiențe privind depozitarea și eliminarea deșeurilor și a subproduselor nedestinate consumului uman;

– operatorii unităților din sectorul alimentar nu au pus în aplicare proceduri de dezinfecție, dezinsecție și combatere a dăunătorilor (DDD);

– operatorii unităților din sectorul alimentar nu au elaborat și implementat programe proprii de control pentru stabilirea parametrilor fizico-chimici și microbiologici ai apei, a criteriilor microbiologice ale alimentelor, precum și pentru determinarea nivelului maxim de reziduuri și contaminanți, în conformitate cu prevederile legislației relavante a UE.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews