ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Convoiul Libertății a ajuns sâmbătă în Haga, Olanda, unde transportatorii au paralizat centrul istoric și au blocat Parlamentul + Cabinetul premierului, protestând împotriva obligativității vaccinării și a altor restricții covidiene. VIDEO:

Un convoi de vehicule din întreaga Olandă a blocat sâmbătă centrul orașului Haga, protestând împotriva restricțiilor covidiene. Inspirați de transportatorii canadieni care au ocupat capitala Ottawa, câteva sute de vehicule au blocat accesul la Binnehof, sediul guvernului olandez, potrivit France24. VIDEO:


Manifestanții au început să sosească sâmbătă dimineața la primele ore în camioane, mașini, tractoare și chiar rulote, iar mulți păreau hotărâți să rămână chiar și după un avertisment postat de Poliție pe Twitter în care erau îndemnați să se mute până la ora 15:30 (16:30, ora României). Este foarte important de precizat că șoferilor de camion li s-au adăugat și fermierii care au venit cu tractoare, la fel cum s-a întâmplat și în Canada. 

Convoiul „va continua să se deplaseze până când va fi promulgată o schimbare fundamentală și de lungă durată”, au precizat organizatorii într-un comunicat, cerând încetarea tuturor restricțiilor covidiene în întreaga țară. VIDEO:
  
 
„Vom sta aici atât timp cât va trebui, chiar dacă este vorba de două săptămâni. Aduceți-vă rulota, cortul sau caravana și alăturați-vă!”, este apelul făcut de protestatari. Există, de asemenea, un îndemn: „Orice s-ar întâmpla, nu folosiți forța”, a informat Then24.com, care citează Telegraaf.nl.

Într-o declarație, protestatarii spun că vor acționa până când „toate măsurile introduse în ultimii doi ani vor fi complet abolite”. Acestea se referă, printre altele, la obligativitatea purtării măștilor, la injecțiile Covid și la coronapass (certificatul digital Covid). „Să nu se mai întâmple niciodată! De aceea, Convoiul olandez cere revenirea la referendum cu efect imediat".

În Haga, drumul dintre Binnenhof și Malieveld este complet blocat, printre altele, de camioane și zeci de autoturisme, care manifestează sub numele „Freedom Convoy Netherlands” (Convoiul Libertății Olanda). Poliția îi îndeamnă pe participanții la trafic să evite pe cât posibil centrul. 

Municipalitatea informează pe Twitter că „persoanele care demonstrează neanunțat” la Binnenhof sunt îndrumate către Malieveld. „Ignorarea instrucțiunilor poliției și încălcarea regulilor de circulație vor fi sancționate”. Municipalitatea a scris anterior că participanții trebuie să își parcheze vehiculele pe stadionul ADO Den Haag.

Aproximativ douăzeci de camioane și câteva tractoare sunt parcate la intrarea în Binnenhof. Mulți manifestanți poartă steaguri, inclusiv olandeze și frizone. De asemenea, ei au bannere cu sloganuri precum „Rutte IV trebuie să plece, noi nu plecăm”, „Destul înseamnă destul!”, „Libertate, libertate!” și scandează „Rutte, fuck off!” („sudalma civică” în variantă olandeză). Până acum, protestul a fost destul de liniștit. Potrivit unui trecător, atmosfera este „bună”, iar oamenii discută pe drum. (articolul continuă sub fotografie)
 
 
 
Există, de asemenea, câteva zeci de camioane de-a lungul Binnenhof, pe Vijverberg. Unul dintre activiști spune că transportatorii sunt pregătiți să stea săptămâni întregi, până când li se va da „libertatea înapoi”.

Alți câțiva protestatari au declarat că intenționează să meargă mai departe în capitala belgiană și europeană Bruxelles sau chiar la Paris, unde poliția franceză a reprimat un convoi similar, dând sute de amenzi și trăgând cu gaze lacrimogene în protestatarii pedeștri.
 
Șoferii de camion din Olanda participă la protest, urmând exemplul altor convoaie pentru libertate, pe model canadian. Demonstranții au venit la Haga din mai multe provincii din Olanda. Și la sfârșitul lunii trecute, oamenii au format convoaie locale de mașini, camioane și tractoare în diverse locuri din Olanda. Șoferii de camion și alți simpatizanți protestează împotriva restricțiilor covidiene, cum ar fi pașaportul Covid. 

Convoiul în stil canadian este doar cea mai recentă demonstrație împotriva restricțiilor covidiene impuse de guvern în Olanda. Numeroase alte proteste au avut loc în Haga și Rotterdam, cel mai de tristă amintire fiind cel de la începutul lunii ianuarie din Rotterdam, unde forțele de (dez)ordine au asmuțit câini polițiști asupra protestatarilor. De asemenea, un alt mare protest anti-coronapass a avut loc în noiembrie în Olanda.