ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de camioane și-au început miercuri călătoria plănuită să dureze 11 zile, din California până spre Beltway, o autostradă importantă care înconjoară Washington DC, în semn de protest față de obligativitatea vaccinării și restricțiile covidiene impuse în SUA. Șoferii se bucură de susținerea a numeroși americani, care fac donații consistente pentru convoi, încă de la început strângându-se circa 500.000 de dolari, informează Daily Mail

Convoiul Poporului - format, la punctul de plecare, din peste două duzini de camioane cu 18 roți, însoțite de aproximativ 50 de camionete și vehicule de agrement - solicită guvernului federal să pună capăt stării de urgență națională decretate la începutul pandemiei, argumentând că amenințarea reprezentată de coronavirus s-a diminuat considerabil între timp. Pe drum, continuă să li se alăture alte zeci și zeci de vehicule

Președintele Joe Biden a prelungit vinerea trecută starea de urgență care urma să expire săptămâna viitoare. El a făcut acest lucru argumentând că „pandemia de COVID-19 continuă să reprezinte un risc semnificativ pentru sănătatea publică și siguranța națiunii”. 

Inspirându-se de la Convoiul pentru Libertate din Canada - care a presupus săptămâni întregi de demonstrații și blocaje la punctele de trecere a frontierei SUA - organizatorii Convoiului Poporului declară că militează pentru toți americanii afectați de restricțiile neconstituționale impuse de un guvern care și-a depășit atribuțiile. Aproximativ 25 de convoaie separate sunt așteptate să se alăture grupului în DC. 
 
Traseul Convoiului Poporului din California până la Washington DC,
la care organizatorii speră că vor participa până la 1.000 de camioane

„Facem aceasta pentru libertățile noastre, pentru drepturile noastre fundamentale. Ne-am săturat”, a declarat șoferul de camion Ron Coleman, în vârstă de 61 de ani, din Reno, Nevada, în timp ce se pregătea să parcurgă cei 4.000 de kilometri.
 
„Cred că fiecare se află aici din motive diferite, dar toate se rezumă la un singur lucru: libertate și eliberare de restricții”, a spus Shane Class, care a venit din Idaho pentru a se alătura mitingului. „Este timpul ca guvernul nostru să înceapă să înțeleagă că oamenii vor înapoi acea libertate consfințită de Constituție”.
 
Ca reacție la protest, secretarul apărării, Lloyd Austin, a aprobat o cerere formulată de conducerea locală din Washington DC și de poliția Capitoliului de a desfășura 700 de membri ai Gărzii Naționale în capitală înainte de sosirea convoiului. Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a precizat că membrii Gărzii nu vor fi înarmați și nu vor fi împuterniciți să aresteze oameni, dar vor raporta către poliția locală neregulile constatate. De asemenea, aproximativ 50 de „vehicule tactice mari” vor fi staționate în oraș 24 de ore din 24.
 
Biden, primarul orașului DC, Muriel Bowser, și Pentagonul au fost acuzați că au reacționat în mod exagerat la convoi, după ce s-a aflat că 500 de polițiști din DC sunt pregătiți să intervină în caz de violențe.
 
Organizatorii Convoiului Poporului susțin că nu intenționează să perturbe traficul rutier sau să blocheze podurile, așa cum s-a întâmplat în cazul protestului canadian. Cu toate acestea, unii șoferi, precum Bob Bolus, sunt de părere că centura Beltway și alte drumuri din și din afara DC vor ajunge să fie blocate. 
 
Bolus, care conduce un convoi de aproximativ 25 de camioane din Pennsylvania, cu destinația DC, și-a început traseul miercuri dimineață, după ce a suferit o întârziere de peste două ore cauzată de o pană de cauciuc. El nu a precizat cum intenționează să blocheze șoseaua de centură, dar a declarat pentru WJLA: „Nu vom cauza o problemă de trafic mai mare decât cea cu care ei trăiesc în fiecare zi”. 
 
Biden a decis să prelungească starea de urgență națională în ciuda apelurilor a 70 de republicani din Camera Reprezentanților și a secretarului Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane, Xavier Becerra, care l-au îndemnat să o ridice. 
 
„Adevărul” este că avem un guvern care încearcă să ne controleze”, a declarat marți camionagiul Mike Landis pentru Los Angeles Times, când a fost întrebat în legătură cu Convoiul Poporului. „În acest moment, trăim în afara Constituției noastre. Constituția noastră nu mai înseamnă nimic în acest moment”. 
 
La acest link puteți urmări transmisiunile făcute de CHD.TV, televiziunea online a organizației Children's Health Defense, de la punctul de pornire - stadionul din Adelanto -, precum și de pe traseu, din ziua 1 și 2.
 
VIDEO via Daily Mail: