O mamă din Braşov se luptă să schimbe legea care nesocoteşte reglementările internaţionale, în condiţiile în care băiatul merge la şcoală şi are nevoie de patru injecţii cu insulină zilnic.

Familia băiatului a apelat şi la Avocatul Poporului, care a descoperit că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că bolnavii de diabet au dreptul la însoţitor plătit de stat până la vârsta de 18 ani. Părinţii băiatului au cerut ajutorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Ministerului Sănătăţii şi celui al Muncii. Autorităţile i-au plimbat de la un birou la altul fără să le dea vreo soluţie. Într-una dintre adrese, Ministerul Muncii le-a răspuns că pachetul de modificări al legii este în dezbatere publică. Dar nu se ştie cât va dura până va fi adoptată.
 
David este în clasa pregătitoare şi suferă de diabet tip unu. Este încadrat la grad de handicap grav şi, deocamdată, are dreptul la însoţitor. Mama lui a renunţat la serviciu pentru a-l îngriji şi primeşte lunar de la stat 800 de lei. Băiatul este dependent de insulină şi primeşte tratamentul din șase în șase ore. Are un meniu strict, extrem de riguros calculat și cântărit, pe care mama i-l prepară zilnic

Din toamnă, însă, când va fi reevaluat, va fi încadrat la alt grad de handicap, fără drept de însoţitor, conform legilor româneşti. Iar mama lui va fi obligată să meargă la serviciu pentru a-l putea întreţine.

„Prospectul de insulină, da. Așa este, uitați: a nu se lăsa la îndemâna și vederea copiilor. La şapte ani ce e? E adult în toată regula, da?”, spune mama băiatului pentru Digi24.

„Fără ajutorul mamei sau al persoanei care găteşte este aproape imposibil (să se descurce, n.r.)”, spune Alina Spinean, medic specialist în diabet și boli de nutriție.

Părinții copilului au făcut nenumărate memorii pentru ca statul să îi permită băiatului să aibă însoţitor şi de la opt ani încolo. Cererile au fost însă plimbate dintr-un birou în altul. Aceştia au ajuns să considere că singura soluţie este să dea în judecată statul. În aceeaşi situaţie sunt însă aproape 400 de familii din toată ţara.