Cel mai mare telescop pentru observații solare din România va fi prezent în premieră în județul Dâmbovița, la un centru social pentru copii.

Miercuri, 21 octombrie 2020, la inițiativa Asociației „Șansa Ta”, în parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, coordonat de muzeograful Ciprian Vîntdevara, copiii de la Centrul Social „Șansa Ta”, din Bilciurești, Dâmbovița, vor participa la observații astronomice nocturne, începând cu ora 18.00. Copiii vor putea privi la Lună, la principalele stele din constelațiile cerului de toamnă și la planetele Saturn, Jupiter și Marte.

Acțiunea va continua joi, 22 octombrie 2020, de la ora 11.00 până la ora 13.00. Copiii de la centrul social și alti copii care doresc să învețe despre cer vor putea observa detaliile din atmosfera solară în H-alpha, prin telescopul solar Lunt Tha, cu apertura de 152 mm, cu distanța focală de 900 mm și cu filtru de blocare B3400.

Principalul scop al acestei activități este acela de a-i familiariza pe copii cu astronomia și cu instrumentele performante de observare a spațiului cosmic.

Telescopul solar Lunt este conceput în așa fel încât să observăm în condiții de siguranță cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanțe, filamente și erupții solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeței Soarelui, cu scopul promovării științei și cercetării în rândul copiilor.

Acest proiect a fost posibil cu sprijinul financiar al firmei Rostar S.A., căreia președintele Asociației „Șansa Ta”, Gabriel Ciobotaru, îi mulțumește pe această cale.