ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de copii dintr-un sat din Gorj renunță la timpul pierdut pe ecranele telefoanelor și petrec ore în șir într-un atelier de țesături, unde se străduiesc să deprindă un meșteșug transmis din generație în generație, relevă Observator TV.

Elevii care trec pragul atelierului de țesături al Lilianei Arapu din satul Stroiești, județul Gorj, sunt învățați de aceasta să toarcă, să coasă cămăși tradiționale și să lucreze la războiul de țesut. Toate lucrurile expuse în atelier au ieșit din mâinile harnice ale copiilor. La rândul său, meșterul popular se poate lăuda că a țesut, de-a lungul întregii activități, kilometri întregi de covoare.

De covoarele oltenești și cămășile tradiționale cusute în micul atelier s-au îndrăgostit și străinii sau românii de peste hotare, care sunt dispuși să plătească la adevărata lor valoare țesăturile pe care și le comandă.

„Au ajuns și în Franța, și în Varșovia. Am fost și în Varșovia, cu război cu tot”, povestește cu mândrie țesătoarea din Stroiești.

Ca orice meșteșug, acesta a fost practicat mai întâi ca meserie, iar apoi, ca activitate artistică. Liliana Arapu mărturisește că s-a așezat în fața războiului de țesut, la început, de nevoie, apoi, de plăcere.

Atelierul ei de țesături tradiționale prinde viață în fiecare zi. Ore întregi, încăperea e plină de tineri dornici să deprindă meșteșugul strămoșesc.

Pe lângă arta țesutului, tinerii care îi trec pragul învață și jocuri populare specifice zonei etnografice gorjene.