ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Românească  din Strasbourg a devenit o a doua casă pentru copiii românilor din orașul francez. Pentru că aici vin zilnic să învețe limba română și să păstreze tradițiile, în timp ce părinții lor învață franceza. Preotul Vasile Iorgulescu și preoteasa Iosefina Iorgulescu au devenit pe parcursul anilor dascăli, dedicându-se trup și suflet acestei misiuni. 

La biserica românească din Strasbourg, slujbele sunt bruiate de chiotele copiilor și nimeni nu se supără. Sunt din ce în ce mai mulți români care au ales să trăiască acolo, așa că lăcașul de cult a devenit mai nou și școală. Acolo, copiii crescuți printre francezi învață limba maternă și obiceiurile strămoșești, potrivit observator.tv

Copiii românilor din Strasbourg citesc versurile lui Eminescu, în timp ce părinții lor se străduiesc să-și perfecționeze franceza, ca să se descurce în țara de adopție.

În Biserica Ortodoxă românească din Strasbourg, o cameră s-a transformat în școală pentru copiii românilor, iar preoteasa în învățătoare. O misiune în care pune mult suflet.

Cândva, biserica era doar un loc de adunare pentru teologi. De când Strasbourg s-a umplut de români, lăcașul de cult a devenit însă neîncăpător în timpul slujbelor.

Iar pentru că enoriașii și-au format familii aici, solemnitatea bisericii a lăsat treptat loc unei atmosfere mai vesele.

„E drept, când ai 50 de copii la slujbă, este o oarecare animație în biserică. Avem în biserică 130 de scaune. Sunt toate ocupate, plus culoarele din mijloc”, spune  preotul Vasile Iorgulescu.  
 
„Româna este limba părinților lor, a bunicilor lor, limba pentru care strămoșii lor s-au luptat să o păstreze curată și noi nu vrem să fim veriga care rupem cu tot ceea ce este valoare sfântă a noastră”, spune și preoteasa Iosefina Iorgulescu.

„Aici învățăm româna, despre Dumnezeu, despre Eminescu, un renumit poet. Ne și distrăm”, a povestit Aimee, de 9 ani, ai cărei părinți provin din județul Bihor. Ea a adăugat că unii dintre copii nu au șansa să meargă în România mereu, așa cum face ea, și atunci pot să învețe româna și despre România la biserica românească.
 
Dumitrița, o fetiță de doar 5 ani, spune că româna este limba care îi place mai mult. Fetița a fost adusă la cursuri, alături de două surori mai mari, de către mama lor.

Așa a apărut și s-a dezvoltat ideea școlii de cimentat limba maternă. O idee pe care părinții au agreat-o imediat. Așa s-a ajuns ca cei mici să îndrăgească limba română și să vadă în lecțiile preotesei nu doar un exercițiu de păstrat identitatea, dar și o ocazie de relaxare.