ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul rusofil Marchel Mihăescu întreține o campanie antiromânească folosindu-se de orice mijloace posibile si instigă mereu credincioșii împotriva Mitropoliei Basarabiei și a clericilor din cadrul acesteia, conform unor planuri de la Moscova. VIDEO în bază.

Lupta împotriva Bisericii românești din Republica Moldova se întețește. Mitropolia Chișinăului subordonată Moscovei se zbate cu tot dinadinsul să oprească orice revenire a preoților și a credincioșilor la Mitropolia Basarabiei, subordonată BOR, recurgând la presiuni, provocări și jigniri aduse celor care au "îndrăznit” să încalce directivele de la Moscova.

În acest context intră și incidentul de duminică, 9 iunie 2024, din localitatea Răuțel, raionul Fălești din Republica Moldova - Basarabia. În martie anul acesta, preotul și marea majoritate a credincioșilor au decis să revină la Mitropolia Basarabiei (desființată brutal de regimul bolșevic la 1940), ceea ce a stârnit nemulțumiri la Moscova. Conform unor surse interne din cadrul Mitropoliei Chișinăului (BORu) aflăm că Mitropolitul Vladimir are sarcini clare de la Moscova să readucă înapoi toți preoții și credincioșii care au trecut la Mitropolia Basarabiei (BORo), motiv pentru care Sinodul Mitropoliei Chișinăului a intreprins mai multe acțiuni de denigrare și dezinformare prin care să creeze antipatie si dispreț față de Biserica românească. Aceasta în contextul în care în Republica Moldova sunt mai multe mitropolii cu caracter slav și doar una singură românească. Deși celelalte mitropolii slave nu sunt recunoscute de către nici o patriarhie din lume, singura împotriva căreia s-a pornit prigoana este mitropolia românească numită "Mitropolia Basarabiei”.

În acest context, episcopul Marchel Mihăescu, de Bălți și Fălești, a pornit o întreagă campanie de denigrare a mitropoliei româneștiîncercând să stârnească ura credincioșilor ortodocși din Moldova față de această mitropolie. Această campanie antiromânească a agentului rus Marchel este dusă și prin intermediul rețelelor de socializare, dar și prin înregistrări video, predici, articole etc… Multe dintre acestea au fost îndreptate asupra Preoților și credincioșilor din Răuțel și Glodeni, care au trecut la Mitropolia Basarabiei. Mesajele video și predicile din fața Altarului, sunt îndreptate mereu pentru a lovi în Biserica românească și în românism.

Duminică, Marchel Mihăescu a anunțat că va face o întrunire cu preoții din eparhia sa și cu credincioșii pro-ruși din zonă tocmai în curtea bisericii din Răuțel, care aparține acum Mitropoliei Basarabiei (BOR). La acest eveniment au participat toți preoții din subordinea lui Marchel, care aveau ordin de la ierarhul lor să se prezinte duminică după amiază la ora 16.00. Alături cu Marchel au fost aproximativ 40-50 persoane care erau aduși din alte sate învecinate, conform mărturiilor localnicilor. Marea majoritate a sătenilor din Răuțel s-a baricadat, împreună cu preotul lor, Victor Țurcanu (BOR), în curtea lăcașului de cult.

Acuze moscovite: „trădători de neam”… „moldovenesc”

Prezent la fața locului, corespondentul ActiveNews a surprins momente în care susținătorii pro-ruși aduceau injurii celor care se aflau în cadrul mitropoliei românești dar și jurnaliștilor din Republica Moldova care puneau întrebări incomode. Printre altele, prin intermediul unei boxe cu acumulator episcopul Marchel le-a comunicat credincioșilor din jurisdicția canonică a Patriarhiei Române că le hirotonește alt preot pe care să-l urmeze: "Acuma îl avem pe părintele Gheorghe, mâine poimâine îl preoțesc. Vă puteți adresa la el cu toate trebuințele”. Mesajul episcopului filorus a fost aplaudat de cei care l-au însoțit, în timp ce era însă huiduit de marea majoritate a sătenilor care se afla baricadată în curtea bisericii împreună cu preotul lor ,Victor Țurcanu. Înainte de plecare, Marchel a mai spus credincioșilor din Răuțel pe care îi consideră „trădători de neam”… „moldovenesc”: "Voi ați atribuit biserica unui stat strain, prin așa-zisa Mitropolie a Basarabiei”.

Preotul Țurcanu a declarat pentru corespondentul ActiveNews că întrunirea organizată de agentul rus Marchel este ilegală: "Adunarea aceasta a lor este ilegală. S-au adunat preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei (subordonați Moscovei -n.n.) care au vrut să decidă soarta satului nostru. Credincioșii nu au fost alături de ei. Au fost mai mulți preoți decât credincioși. De ce nu s-au întâlnit ca de obicei în clădirile care le aparțin? De ce tocmai aici? Noi nu aparținem de ei.

ActiveNews a încercat să vorbească și cu episcopul Marchel, dar acesta ne-a evitat. Am încercat să vorbim cu preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei (BORu) dar fără sorți de izbândă. Noi îi abordam pe aceștia în limba română, iar ei ne răspundeau în limba rusă ca și cum nu ar ști a vorbi în românește. Am făcut rost de un translator din sat, dar, la fel, fără sorți de izbândă, deoarece ei susțineau că sunt de „naționalitate moldovenească” și nu au ce să discute cu străinii.

Credincioșii adunați în curtea bisericii au refuzat propunerea agentului Marchel care a propus hirotonirea lui Gheorghe Jorovlea (BORu) în locul preotului existent Victor Țurcanu (BORo). Localnicii din Răuțel l-au huiduit pe Marchel dar și pe Gheorghe Jorovlea spunând că au preotul lor și doresc să aparțină de Patriarhia Română. Văzând că localnicii nu cedează presiunilor, Marchel și suita sa au plecat tulburați spunând că oamenii din Răuțel ar fi trădat „neamul moldovenesc” prin unirea cu românii.

Printre lozincile scandate de localnici s-a auzit și "Marchel-KGB”, "Marchel, nu te vrem”, "Lasă-ne să fim români”, "Noi vrem Mitropolia Basarabiei” etc…

Biserica din satul Răuțel, raionul Fălești, a fost construită în perioada interbelică, de către Statul Român. Până în 1940 când rușii au cotropit teritoriul dintre Prut și Nistru, acest lăcaș de cult a aparținut de Mitropolia Basarabiei.

La 17 martie 2024, credincioșii din localitate, împreună cu preotul lor, Victor Țurcanu, au decis să revină la Mitropolia Basarabiei, care în perioada ocupației rusești a fost inactivă, în locul ei fiind înființată forțat, prin presiune politico-militară Arhiepiscopia Chișinăului care ulterior a devenit Mitropolia Chișinăului și a „Întregii Moldove”, cu pretenții chiar și peste Prut, (așa-zisa Mitropolia Moldovei).

În contextul creerii de către politica de la Kremlin a unui naționalism moldovenesc în Basarabia, părintele Mihai Andrei Aldea a adus înpaginile ActiveNews următoarea observație:

„Până la Petru I, politica rusească îi privea cu prietenie și ca pe niște aliați pe români. Rușii știau foarte bine că toți sunt români și vorbesc aceeași limbă. Până la urmă, Principatele Române, care sunt Transilvania, Moldova și Muntenia, sunt principate pentru că țineau de Constantinopol, făceau parte din Imperiul Roman. (...) Termenul de «Imperiu Bizantin» este născocit târziu, în secolul al XVI-lea de către occidentali, dar n-are nicio legătură cu realitatea, nu a fost folosit niciodată. Aceste principate aveau statutul de principat pentru că erau principatele romane dunărene. Toate țineau de aceeași țară. Transilvania nu a mai fost principat, după ce a reușit Ungaria să pună mâna pe ea. Moldova și Muntenia au rămas principate până când s-au unit și au format Principatele Române Unite și pe urmă au devenit Regatul României. Dar era același popor.”

„Termenul de «limbă moldovenească» a fost născocit de ruși, dar nu dintr-odată. Întâi au născocit termenul de «latinofoni», apoi au folosit în paralel termenul de «moldoveni», «moldavani», «maldavani» etc. (...) De vreme ce ei pot să mă înțeleagă pe mine, care n-am învățat niciodată limba lor, înseamnă că vorbim aceeași limbă! Și, de vreme ce majoritatea moldovenilor se știu români, ar trebui ca și minoritatea moldovenească, care crede că e altă etnie sau altă naționalitatea, să își dea seama că a fost înșelată de ruși. Până la urmă, care este cel mai mare om de litere pe care l-a dat Moldova vreodată? Este Mihai Eminescu. Și Mihai Eminescu zice: «Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,/Țara mea de glorii, țara mea de dor?» Eminescu spunea: «Noi suntem români și punctum!» Care este cel mai mare scriitor pe care l-a dat Moldova? Dacă vorbim de Mihail Sadoveanu, el se considera român și a sprijinit întotdeauna românismul! Dacă te uiți la Dabija, la Grigore Vieru, la Ion și Doina Aldea-Teodorovici: sunt români! Cum spuneau Ion și Doina Aldea-Teodorovici: «Suntem în cuvânt și-n toate/ Floare de latinitate/Sub un cer cu stele sudice.» Este încercarea de a aminti originea noastră și de a o mărturisi public, motiv pentru care au și fost omorâți de ruși!”

„Când vezi că toate adevăratele nume mari ale neamului tău moldovenesc au spus «noi suntem români!», tu să susții politica rusească și să susții că noi nu suntem români, asta este o formă de sinucidere! Să nu uităm că primul domnitor al Principatelor Române a fost moldovean: Alexandru Ioan Cuza. Și el tot român se socotea, ca toți moldovenii adevărați.”1.

Agenții Moscovei din România își fac de cap

Menționăm că agentul rusofil Marchel este cel care, împreună cu episcopul Petru Musteață de Ungheni, au organizat o campanie de denigrare a Bisericii Naționale a României, având ca protagonist pe schismaticul Mihai Sliviu Chirilă, pe care l-a prezentat în mod fals ca fiind așa-zis teolog de marcă din România. Tot pe site-urile oficiale ale episcopiilor respective apar mesaje anti BOR transmise de fostul preot Matei Vulcănescu (caterisit de Patriarhia Antiohiei)2, care este și el un susținător al propagandei rusofile prin Mitropolia Moldovei. Cei doi certați cu rânduiala bisericească, au devenit colaboratori cu ierarhii din cadrul Mitropoliei moscovite a Chișinăului în campaniile antiromânești. Aceasta dovedește disperarea și reaua voință a ierarhilor moldoveni care apelează la cele mai joase metode pentru a-și atinge scopul dictat de la Moscova.

Campaniile de denigrare a României și românismului, în care agentul Marchel are un rol important, sunt susținute și de grupurile de facebook rusofile "Moldova 1359”, "Moldova Mare”, "Moldoveni in Moscova” și altele de acest gen. Aceste grupuri au o intense activitate antiromânească, pro-rusă (așa-zis moldovenească), iar administratorii acestora sunt personae care de-a lungul timpului au manifestat acțiuni antiromânești fiind susținute de personae și instituții ale propagandei rusofile în Europa.

Reședința episcopală a lui Marchel este tocmai biserica cu hramul "Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Bălți, construită de Biserica României în perioada interbelică. Aceasta a fost luată în forță de Marchel, fiind reședința episcopală a mitropolitului Petru din cadrul Patriarhiei Române (Mitropolia Basarabiei). Din această biserică, agentul rusofil Marchel lansează atacuri asupra românilor și a României sub forma de predici și înregistrări video.

În mod ciudat, în loc ca aceste persoane care trădează statul român și credința strămoșească să fie interzise pentru propaganda lor pro-moscovită în Basarabia, tocmai un patriot ca Dan Grăjdeanu a fost amenințat la granița arbitrară că s-ar putea să nu mai fie primit în Republica Moldova, din câte am fost informați. Vom reveni.