ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Obeliscul a fost ridicat in 1938-1939 și distrus parțial in 1945 apoi definitv in anii ‘60. Mărturiile de arhiva au fost descoperite de dl Teodor Candu, iar proiectul de execuție a fost realizat de Mihail Andries. 

Bronzul, betonul și piatra au fost finanțate de către  Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, condus de domnul secretar de stat Adrian Dupu, iar lucrările de amenajare a parcului și strămutare a unui crucifix ridicat pe acel loc de săteni, au fost finanțate de domnul Serghei Iosip și executate de Railean Ion.

La eveniment au fost intonate imnurile de stat al României și R. Moldova de către fanfara Trupelor de Carabiniero condusă de domnul Oleg Cazacu, iar garda de onoare a fost asigurata de Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare și Sfint”. 

Slujba de sfințire a monumentului a fost oficiată de Preasfințitul Veniamin Goreanu, Episcopia Basarabiei de Sud, însoțit de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților (Pr. Prof. @ Mircea Bejenar).

Ordinea publica a fost asigurata de Inpsectoratul de Poliție Ialoveni, iar muzica populară de către Ansamblul de muzica populară din Rusestii Noi, delegat de conducerea raionului Ialoveni, reprezentata prin Dl Silistraru Mihail si Ion Scutaru. 

La eveniment a fost prezent si Atașatul militar al Ambasadei României la Chisinau, profesorul Ion Negrei, Lîsenco Sergiu, Alex Verebceanu și echipa TVR Moldova.

Invitația de a participa la eveniment a fost insa ingonarata de Ministerul Culturii de la Chisinau. 

Eroii nu se plină, ei se cinstesc!
 
FOTO: