Miniștrii Turismului din Uniunea Europeană au discutat luni despre modul în care pot ajuta acest sector afectat de pandemia de coronavirus și au căzut de acord să introducă așa-numitele „pașapoarte Covid-19”, precum și să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii, transmite DPA, citată de Agerpres

„Turismul a înregistrat un declin imens și neașteptat...din cauza pandemiei de coronavirus”, a declarat ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, care a prezidat videoconferința, în condițiile în care Croația deține în prezent președinția rotativă a U.E.

„Avem nevoie de un plan comun, la nivel european, pentru a gestiona criza”, a afirmat Gari Cappelli la finalul reuniunii. Acest plan ar trebui să includă un document „bazat pe un protocol valabil în toate țările membre U.E.”, a adăugat oficialul croat.

„Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare și terestre și sper că vom putea ajunge la un acord și asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu țările interesate”, a mai declarat ministrul croat al Turismului.

Întreaga Uniune Europeană este interesată de o evoluție pozitivă în domeniul turismului, sector care generează 10% din Produsul Intern Brut european și asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în U.E., a subliniat Gari Cappelli.

La rândul său, comisarul european pentru piața internă, francezul Thierry Breton, a apreciat că sectorul turismului va avea nevoie de „fonduri fără precedent pentru a depăși criza”. Potrivit lui Thierry Breton „este nevoie de un nou „Plan Marshall” cu un buget european puternic, pentru a relansa Europa și a pune la punct o uniune mai puternică și mai rezistentă”, a transmis comisarul european într-un comunicat publicat la finalul videoconferinței miniștrilor Turismului.