ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„După părerea mea, această campanie cu moșneagul în apărarea libertății n-are nici o legătură cu aniversarea celor 30 de ani. Mie îmi pute a mobilizare la vot a armatelor #Rezist”, consideră jurnalistul Cornel Nistorescu în editorialul din Cotidianul, după controversa legată de  reclama care îl prezintă pe Mihai Șora ca o victimă a regimului comunist.

Jurnalistul amintește trecutul ”glorios” al lui Mihai Șora din epoca de tristă amintire, comentând: „Poate că asta și instinctul de supraviețuire l-au ajutat să se înscrie în Partidul Comunist Francez și mai apoi să ajungă la cabinetul Anei Pauker, în cea mai cumplită perioadă a Românei comuniste. Undeva într-un ziar i-am văzut și copia legitimației de propagandist pe la cooperativizare. Un fel de disident ca și Lucian Boia”. 

Cu toate astea, scrie Cornel Nistorescu, în rarele sale confesiuni, filosoful oportunist de stînga, propagandist și un profitor, nu are nicio urmă de regret.
 
„Dimpotriva, un iz de moralist cu tupeu răzbate prin toate, de nedreptățit, chiar de disident prematur”, scrie jurnalistul. După modelul unui alt „disident” care după 1989 se autovictimiza și care, ca și Șora, a pus umărul la înființarea GDS: Silviu Brucan.
 
„Brucan a fost unul din Diavolii perioadei proletcultiste. Nu și-a cerut niciodată scuze. Nici n-a plătit pentru asta. Ba, după 40 de ani, i se părea normal ca tot el să fie disidentul, moralistul, dirijorul și luminătorul de cale!”.

„Așa și moș Șora! După ce a pus umărul la îngroparea libertății, tot el, așa moșneag și chinuit în vorbire, vrea să fie în fruntea celor stîrniți să apere libertatea. Exact ca Brucan! Exact ca Tismăneanu! Inainte de 1989 voia să-i întreacă pe toți filosofii secolului profilați în cercetarea adîncimilor comunismului. Tismănenau avea o origine sănătoasă. Tismaneki, tatăl său, venise cu tancurile sovietice și pusese bazele comunsimului în România. După 1990, același Tismăneanu a dat din coate spre a ocupa un loc de frunte în combaterea trecutului comunist și a mutilat toate informațiile despre sistem pentru a putea pune umărul la construirea iluziei democratice”, adaugă jurnalistul.

Citiți textul integral AICI.