Discuțiile pe seama începerii școlii arată nivelul dezbaterii publice din țara noastră. Atît de jos încît se potrivește perfect cu materia din gheretele plasate în fundul curții unor școli, scrie jurnalistul Cornel Nistorescu în editorialul din Cotidianul. Un rechizitoriu extrem de dur la adresa celor care conduc azi țara și Educația și care, în an școlar în vreme de pandemie nu au nici idei, nici soluții . „Niciodată, România n-a avut o asemenea catastrofă la Educație! Cineva care să vorbească mai prost, mai agramat și care să fie mai confuz!”, scrie jurnalistul amintind bâlbele și agramatismele Monicăi Anisie. 

„Niciodată, România n-a avut o asemenea catastrofă la Educație! Cineva care să vorbească mai prost, mai agramat și care să fie mai confuz! Și mai penibil ca actor la microfon. Se zice că ar mai fi fost unul, dar era la Agricultură, și era prin anii ’50.

Nenorocirea este că această Doamnă catastrofă în materie de gestionare a procesului educațional în perioadă de criză sanitară are deasupra ei un șef la fel de catastrofal. Și cu obraz cam gros. Bagă o șenilă de cuvinte peste tot ce-l încurcă sau deranjează. Ce nu pricepe el în legătură cu starea lucrurilor nu pricepe nici ea. Starea de confuzie li se pare amîndurora acceptabilă. Ba, în zile zgomotoase de petreceri, li se arată chiar o formă de progres și bunăstare. Ghinionul nostru mai vine de la faptul că și deasupra lor tronează o catastrofă de președinte.

Cacofonia lui Iohannis, de Ziua Limbii Române

Și acesta este mulțumit cu orice formă de haos, dacă puterea și comoditatea sa nu sunt puse în pericol sau deranjate.
Părinții s-au împărțit și ei în tabere. La fel de creativi în materie de soluții ca și clasa politică. Adică, tîmpenie peste tîmpenie, absurditate peste absurditate. Cal peste măgar și măgar peste asin și un pui de mular deasupra! Nimic altceva decît o încrucișare a ratării. Un prieten îmi scrie că situația de acum este dovada decăderii genetice a nației! Nu cred! Mi se pare absurd! Cu Gheorghiu-Dej și cu Alexandru Drăghici am fost mult mai jos.

Dacă se aliniază și planetele, de ce nu  s-ar alinia și proștii sau ticăloșii? Sau, din ambele categorii. Unul de-ăla, unul de celălalt! Un fel de sandvici de proști cu impostori. Ce rezultă? Nu cumva o țară ca a noastră, în care ratații și netalentații cîntă imnuri ale părăsirii patriei? Foi negre în calendare succesive și atîta tot!

Începe anul școlar și ministrul n-are nici o idee. N-are de unde-i veni și nici n-are unde o ține. Nenorocirea vine de la menținerea ei pentru un asemenea post, dar și de la faptul că ocrotitorii săi nu au curajul să-și asume o decizie. Nici ei nu pot mai mult. Și în materie de idei și de curaj. În fața unei populații care vehiculează cel puțin 35 de milioane de ipoteze de ieșit din pandemie și de organizat școlile și universitățile (cam o idee și jumătate pe cap de locuitor), ei abia repetă soluția cu masca, distanța și spălatul pe mîini!

Citiți textul integral AICI.