ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La doar un an de zile de la deschiderea Clinicii de Mari Arși din cadrul Spitalului Județean Timișoara, care a fost tergiversată din vara anului 2017 până în octombrie 2019, autoritățile plănuiesc să o închidă pentru a fi transformate, alături de secțiile de chirurgie plastică și de politraumă, în spații destinate pacienților cu coronavirus. Iar asta cu doar câteva zile înainte de împlinirea a 5 ani de la incendiul din clubul bucureștean Colectiv, în urma căruia societatea românească a conștientizat importanța construirii de spitale de profil pentru a preîntâmpina pe viitor imposibilitatea tratării în România a unui număr mare de răniți grav în urma unui eventual accident similar.

Surse locale au declarat pentru ActiveNews că secția de mari arși, secția de chirurgie plastică și secția de politraumă a Spitalului Județean din Timișoara au fost propuse pentru a fi convertite în spital Covid, fără a se ține seama de necesitățile reale ale pacienților și necăutându-se alte posibilități, deși ele ar exista.

Trei dintre cele cinci boxe ale Clinicii de Mari Arși au fost inaugurate pe 9 octombrie 2019 la Timișoara în prezența ministrului Sănătății și a autorităților locale, relata la acea dată Radio Reșița. Managerul promitea că și celelalte două boxe urmau a fi deschise în noiembrie 2019. Asta după ce același Marius Craina anunțase în noiembrie 2016 finalizarea construcției clinicii și preconizata dare în folosință a acesteia în vara anului 2017, potrivit ziarului Opinia Timișoarei.  

Clinica de Mari Arși de la Timișoara a fost realizată printr-o extindere la Casa Austria, o donație făcută de austrieci cu un scop bine stabilit. Suplimentar, aceasta a primit finanțare din partea Consiliului Județean Timiș și o alocare de 17 milioane de lei de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea de aparatură medicală necesară funcționării celor 5 rezerve destinate pacienților cu arsuri grave. Era gândită a fi cea mai mare și mai modernă clinică de acest fel din România, din prisma faptului că ar fi avut cu o boxă în plus față de cele 4 existente la acea dată în spitalul de profil din București.
 
Chiar și așa, în cazul unui viitor posibil dezastru de felul celui din clubul „Colectiv”, România tot nu ar fi avut capacitatea să trateze local un număr mare de răniți grav, cu cele 9 paturi existente în cele două clinici specializate. Bineînțeles, chiar și această capacitate modestă e de așteptat să scadă într-o țară în care coronavirusul pare că a devenit singura prioritate medicală.