ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Merck a întocmit o "listă cu medicii care au criticat Vioxx" (un medicament antiinflamator), conform mărturiei într-un caz de acțiune colectivă Vioxx din Australia. Lista, trimisă prin e-mail între angajații Merck, conținea numele medicilor cu etichetele "neutralizați", "neutralizat" sau "discreditat", notează CBS News.

Potrivit The Australian, e-mailurile Merck din 1999 arătau că directorii companiei se plângeau de medicii cărora nu le plăcea să folosească Vioxx. Un e-mail spunea:

S-ar putea să fie nevoie să-i căutăm și să-i distrugem acolo unde trăiesc ...

Avocatul reclamanților a făcut această evaluare:

Vă oferă partea întunecată a utilizării liderilor de opinie și a liderilor de opinie ... dacă (aceștia) spun lucruri pe care nu vă place să le auziți, trebuie să îi neutralizați ... Aceasta sugerează o anumită cultură în cadrul organizației cu privire la modul în care trebuie să te porți cu adversarii și cu cei care nu sunt de acord cu tine.

Instanței i s-a spus că James Fries, profesor de medicină la Universitatea Stanford, i-a scris în octombrie 2000 șefului de atunci al Merck, Ray Gilmartin, pentru a se plânge de modul în care au fost tratați unii dintre cercetătorii săi care au criticat medicamentul.

"Chiar mai rău au fost acuzațiile de control al pagubelor Merck prin intimidare", a scris el, ... "Acest lucru s-a întâmplat cu cel puțin opt cercetători (clinici) ... Presupun că și eu însumi am fost ușor amenințat, dar nu am vorbit sau scris niciodată despre aceste probleme".

Acuzațiile vin în urma unor dezvăluiri potrivit cărora Merck a creat o revistă medicală falsă - Australasian Journal of Bone and Joint Medicine - în care a publicat studii despre Vioxx; a comandat cântece pop despre Vioxx pentru a-și inspira personalul și a plătit scriitori fantomă pentru a redacta articole despre medicament.